Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οξεία νεφρική βλάβη, διάγνωση και αντιμετώπιση
ΥΓΕΙΑ

Οξεία νεφρική βλάβη, διάγνωση και αντιμετώπιση

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.. Tο γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα […]

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας..

Tο γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.

O κόσμος αγνοεί την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην Ελλάδα,  σύμφωνα με μελέτη, στα 30 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 2000 περιστατικά Οξείας Νεφρικής Βλάβης σε νοσηλευόμενους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το  38% από αυτούς εμφανίζουν νεφρική βλάβη λόγω αφυδάτωσης και από αυτούς το 34% χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση και το 22% πέθαναν.

Η ONB είναι μια ξαφνική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά εφόσον η ΟΝΒ, ανάλογα με την αιτία, είναι συνήθως παροδική και αναστρέψιμη. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» ή και «απώλεια τις νεφρικής λειτουργίας». Ο όρος «ουραιμία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ασθενείς με ανεπάρκεια νεφρικής αποβολής της ουρίας και των άλλων ουσιών με αποτέλεσμα την συσσώρευση τους στο αίμα και την έναρξη εμφάνισης μεταβολικών επιπλοκών.

Η Οξεία Νεφρική Βλάβη μπορεί να προκληθεί από:

  • Κακή αιματική ροή στα νεφρά λόγω  σοβαρής αφυδάτωσης, λοίμωξης, μεγάλης χειρουργικής επέμβασης, τραύματος,  καρδιακής ή ηπατικής ανεπάρκεια.
  • Tοξική βλάβη στα νεφρά από ορισμένα φάρμακα.
  • Οξέα νεφρικά νοσήματαόπως η σπειραματονεφρίτιδα, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.
  • Απόφραξη του αποχετευτικού συστήματοςτων νεφρών (ουρητήρες ή ουροδόχος κύστη).

Οι περισσότερες μορφές ΟΝΒ  είναι αυτοπεριοριζόμενες και ήπιες. Σε πιο σοβαρές μορφές η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μειωθούν τα ούρα (ολιγουρία) και να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα της ουρίας, του καλίου και του φωσφόρου στο αίμα. Η συσσώρευση οξέων στο αίμα προκαλεί οξέωση και γρήγορες αναπνοές. Επίσης η αδυναμία αποβολής νερού (λίγα ούρα) μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στα πόδια ή και στους πνεύμονες (δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα).

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ιατρική ομάδα θα προσπαθήσει άμεσα να βρει την αιτία της ΟΝΒ, με λήψη λεπτομερούς ιστορικού για τα πρόσφατα συμπτώματα, τα προηγούμενα φάρμακα  και με κλινική εξέταση. Οι βασικές έρευνες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και εξέταση ούρων. Ένα υπερηχογράφημα των νεφρών είναι συχνά απαραίτητο για να αποκλείσει την πιθανή απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος. Περιστασιακά θα απαιτηθεί νεφρική βιοψία για να διευκρινίσει τη διάγνωση.

Η θεραπεία κατευθύνεται στην υποκείμενη διαφορετική αιτία.

Αξιολογείται η ενυδάτωση και δίνονται ενδοφλέβια υγρά ανάλογα με την περίπτωση. Επανεξετάζονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να σταματήσουν, ενώ άλλα απαιτούν ρύθμιση των δόσεων ανάλογα με την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, εφόσον πολλά φάρμακα αποβάλλονται από τα νεφρά. Στους ασθενείς με ΟΝΒ τα  φυσικά σημεία (αρτηριακή πίεση, σφυγμός και θερμοκρασία), ο όγκος των ούρων και οι εξετάσεις αίματος πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις