Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο Ερντογάν έδωσε την εντολή- Βομβάρδισαν την Αφρίν και τους Κούρδους (vid)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερντογάν έδωσε την εντολή- Βομβάρδισαν την Αφρίν και τους Κούρδους (vid)

Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση που είχε δηλώσει νωρίτερα σε τηλεοπτικό “διάγγελμα” ο Ερντογάν. Αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την εντολή και η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στην Αφρίν της Συρίας, όπου ζουν οι Κούρδοι, ο πρώτος και μοναδικός στόχος του Τούρκου προέδρου. Η επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς», όπως ονόμασε […]

Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση που είχε δηλώσει νωρίτερα σε τηλεοπτικό “διάγγελμα” ο Ερντογάν.

Αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την εντολή και η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στην Αφρίν της Συρίας, όπου ζουν οι Κούρδοι, ο πρώτος και μοναδικός στόχος του Τούρκου προέδρου.

Η επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς», όπως ονόμασε ο Ερντογάν την εισβολή, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Η επιχείρηση γίνεται για να «προστατεύουμε τα σύνορά μας, να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές ομάδες και να σώσουμε τα αδέρφια μας από την καταπίεση» ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του Στρατού.

Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. Ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS.

Πέρα από τη χερσαία εισβολή έγινε και βομβαρδισμός των θέσεων των Κούρδων. Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού και του κουρδικού κόμματος PYD στο Αφρίν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία» των Μονάδων Προστασίας του Λαού είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τα μαχητικά έπληξαν ένα παρατηρητήριο στη βόρεια πλευρά του Αφρίν.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.

«Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 16.00 ώρα Ελλάδας της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού επιτελείου.

Οι Κούρδοι μαχητές του YPG είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θεωρείται πως έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του ISIS. Ήδη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει την Τουρκία να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη δράση της στο Αφρίν.

Για το θέμα υπήρξε, το Σάββατο, τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του Ρεξ Τίλερσον.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί το ψευδές πρόσχημα των βομβαρδισμών εναντίον της από την άλλη πλευρά των συνόρων για να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία.

Οι SDF, μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και οι YPG, τόνισαν ότι δεν θα τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά να αμυνθούν, εφόσον δεχτούν επίθεση. Η Συμμαχία ελέγχει πολλά εδάφη στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Ερντογάν: Θα τους καταστρέψουμε!

Στην ομιλία με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στην Αφρίν, ο Ερντογάν «υποσχέθηκε» ότι θα καταστρέψει τους Κούρδους! Η χερσαία επιχείρηση ξεκίνησε «de facto», είπε ο Ερντογάν.

«Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά. Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

«Αργότερα, βήμα προς βήμα, θα απαλλάξουμε τη χώρα μας μέχρι τα ιρακινά σύνορα από αυτό το στρώμα του τρόμου που προσπαθεί να μας πολιορκήσει», συνέχισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις