Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Μηδενική ανοχή στην εσωστρέφεια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηδενική ανοχή στην εσωστρέφεια

Από τον Γιάννη Ντσούνο Να ξορκίσει το φάντασμα της εσωστρέφειας στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αποφασισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βασικό γνώμονα το γεγονός ότι το 2018 ενδέχεται να είναι εκλογικό έτος, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει προ καιρού το […]

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Να ξορκίσει το φάντασμα της εσωστρέφειας στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αποφασισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βασικό γνώμονα το γεγονός ότι το 2018 ενδέχεται να είναι εκλογικό έτος, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει προ καιρού το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και με μοναδικό στόχο μια αρραγή και αδιάσπαστη κοινοβουλευτική ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δείξει μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε αποτελέσει φορέα κλίματος εσωστρέφειας στο εσωτερικό της ΝΔ .

Στην άμεση επικαιρότητα και με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι τριχοτομημένη και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει εμφανίσει ακόμη την δική της πρόταση για το μείζον αυτό εθνικό θέμα.

Και μπορεί από την ΝΔ να απαντούν ότι η θέση του κόμματος είναι μία και ενιαία, ωστόσο αρκετοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τις γνωστές τάσεις του κόμματος «Σαμαρικοί», «Καραμανλικοί», «προεδρικοί» και «λαϊκοί δεξιοί».

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλοντας να προλάβουν μια μεγάλη εστία εσωστρέφειας, όπως είναι το ζήτημα των Σκοπίων, διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σε αυστηρό τόνο ότι δεν θα ανεχτούν καμία «παρασπονδία» και καμία απόκλιση από την θέση που θα εκφράσει επίσημα ο πρόεδρος του κόμματος, όταν γίνει γνωστή η κυβερνητική πρόταση, με την οποία διαπραγματεύεται η χώρα. Μάλιστα, πληροφορίες της Αlpha freepress αναφέρουν ότι οι λεπτομέρειες της θέσης της ΝΔ θα παρουσιαστούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Μόνιμη πηγή εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματος αποτελεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση της ΝΔ προς τον χώρο της κεντροαριστεράς και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανή ένταξη στα ψηφοδέλτια του κόμματος προσώπων που δεν ανήκουν στον χώρο της ΝΔ και προέρχονται από το κεντροαριστερό τόξο. Ενδεικτική του κλίματος η φράση που μεταφέρει στην Αlpha freepress γαλάζιο στέλεχος: «Πώς μπορούν αυτοί που δεν έχουν στο DNA τους τη ΝΔ να εκφράζουν θέσεις και απόψεις του κόμματος;».

Η οξύμωρη κατά πολλούς διεύρυνση που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προκαλέσει τριβές κυρίως μεταξύ των βουλευτών της επαρχίας, κάποιοι εκ των οποίων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους «απέχοντας επιμελώς» από εκδηλώσεις, ομιλίες και κομματικές οργανώσεις, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, ανησυχία, αλλά και εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή έντονο προβληματισμό, που ενδέχεται να οδηγήσει σε φαινόμενα εσωστρέφειας, προκαλεί και η πολιτική ατζέντα που ξεδιπλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πολιτική που εφαρμόζει κυρίως στον τομέα της οικονομίας και αυτό γιατί δείχνει να θέλει να «καπηλευτεί» πολιτικές της ΝΔ , να υφαρπάξει την ατζέντα της ή ακόμα και να κινηθεί εντός των ορίων του ζωτικού της χώρου σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά στηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ζήτημα αυτό στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν πάντα οι φωνές που επιμένουν σε μια πιο σκληρή αντιπολίτευση και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα (εθνικά θέματα, οικονομία, παιδεία, ασφάλεια κ.λπ.), που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσους υποστηρίζουν το δόγμα της εποικοδομητικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης που δεν αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις πηγές εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματός του και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μηδενική ανοχή που θα επιδείξει έως τις εκλογές θα εκφραστεί με μία σειρά κινήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές, και συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και των κομματικών οργάνων. Πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβουν ο γραμματέας του κόμματος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και στενοί συνεργάτες του προέδρου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις