Αθήνα

°C

Κυριακή

17

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Οι επαγγελματίες οδηγοί αποκτούν το δικό τους όχημα φυσικού αερίου
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι επαγγελματίες οδηγοί αποκτούν το δικό τους όχημα φυσικού αερίου

  Το δικό τους όχημα φυσικού αερίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οδηγοί εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα επιδότησης το οποίο είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ.  Οι αντιπροσωπείες  Volkswagen, Skoda και Mercedes σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ προσφέρουν επιδότηση για οχήματα φυσικού αερίου, η οποία ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει […]

 

Το δικό τους όχημα φυσικού αερίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οδηγοί εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα επιδότησης το οποίο είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ.  Οι αντιπροσωπείες  Volkswagen, Skoda και Mercedes σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ προσφέρουν επιδότηση για οχήματα φυσικού αερίου, η οποία ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει ως τα 10.000 για αγορά ενός καινούριου εργοστασιακά κατασκευασμένου οχήματος ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για τη μετατροπή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων σε διπλού καυσίμου καλύπτοντας ποσόν 800 ευρώ για βενζινοκίνητα και έως 12.000 ήτοι όλο το κόστος μετατροπής για τα πετρελαιοκίνητα.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης αγοράς επαγγελματικών εργοστασιακών οχημάτων φυσικού αερίου

Εταιρεία Μοντέλο Επιδότηση /όχημα

 

VOLKSWAGEN Caddy Van 2.300€
VOLKSWAGEN Caddy KOMBI 2.300€
VOLKSWAGEN Load Up 1.500€
SCODA CNG Octavia ΤΑΞΙ 2.200€
SCODA CNG Citigo 1.500€
MERCEDES Sprinter NGT 10.000€ (5.000 MERCEDES + 5.000 ΔΕΠΑ)
MERCEDES B Class 200 NGT 10.000€ (5.000 MERCEDES + 5.000 ΔΕΠΑ)

 

Αυτονομία στην οδήγηση με ένα διευρυνόμενο δίκτυο πρατηρίων

Το φυσικό αέριο κίνησης προσφέρει οικονομία τουλάχιστον 60% σε σχέση με τη βενζίνη και είναι πιο αποδοτικό από τα συμβατικά και εναλλακτικά καύσιμα καθώς 1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο.

Για την επίτευξη του στόχου 20/20/20 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μια νέα εποχή απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας υιοθετούνται κίνητρα για τη χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές  σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις θεσμοθετούν φοροαπαλλαγές, ζώνες ελεύθερης διέλευσης και προχωρούν στη βελτίωση των υποδομών σε συνεργασία με φορείς τις αγοράς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν όλο και περισσότερα μοντέλα φυσικού αερίου ενώ οι οδηγοί που κινούνται με φυσικό αέριο μπορούν να κινηθούν με αυτονομία εφοδιαζόμενοι από ένα δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το οποίο διευρύνεται συνεχώς.

Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν 3.307 πρατήρια ενώ στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ, η οποία συνεργάζεται με τις BP & ΕΚΟ,  επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου με την επωνυμία Fisikon. Τα πρατήρια Fisikon εξυπηρετούν ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Πόλεις όπως είναι η Αθήνα (Κηφισιά, Ηλιούπολη, Ανθούσα, Κορωπί, Ασπρόπυργος, Νέα Φιλαδέλφεια, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Άνω Λιόσια, , η Θεσσαλονίκη (Πυλαία, Νέα Μαγνησία), η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα (Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων) αποκτούν πρατήρια φυσικού αερίου ενθαρρύνοντας την οικονομική οδήγηση.

 Επιδότηση για τη μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων σε διπλού καυσίμου

Εκτός από την αγορά ενός εργοστασιακά κατασκευασμένου οχήματος φυσικού αερίου υπάρχει και η λύση της μετατροπής συμβατικού οχήματος σε διπλού καυσίμου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ εφαρμόζει πρόγραμμα χρηματοδότησης μετατροπής επαγγελματικών οχημάτων, το οποίο για τα βενζινοκίνητα ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά όχημα και για τα πετρελαιοκίνητα καλύπτεται το σύνολο του κόστους μετατροπής, δηλαδή ποσόν έως 12.000 ευρώ.

Η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα με βενζινοκινητήρα είναι πλέον αρκετά διαδομένη στο εξωτερικό και η τεχνολογία της καύσης εναλλακτικά φυσικού αερίου και βενζίνης είναι γνωστή ως bi-fuel. Στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν πολύ καλές επιδόσεις στην οικονομία καυσίμου, την απόδοση και τη μείωση των ρύπων. Ακόμη, με εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το diesel στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχημάτων. Στην περίπτωση αυτή τα δύο καύσιμα καίγονται συγχρόνως, σε αναλογίες που να ανταποκρίνονται  στην απαίτηση του κινητήρα κάθε στιγμή, ανάλογα με την πίεση του πεντάλ του γκαζιού. Η τεχνολογία αυτή, η οποία λέγεται dual fuel, συνδυάζει τον καλύτερο κινητήρα με το βέλτιστο και ευγενέστερο καύσιμο.

Πλεονεκτήματα χρήσης φυσικού αερίου στα ΙΧ

  •  Οικονομία έως και 60% σε σχέση με άλλα καύσιμα
  • 30% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου
  • Τo φυσικό αέριο δεν μπορεί να νοθευτεί καθώς παρέχεται απευθείας από τους αγωγούς κατευθείαν στα πρατήρια.
  • Έχει περισσότερη ενέργεια από τα άλλα καύσιμα (1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο)
  • Η καύση του φυσικού αερίου είναι πιο αθόρυβη σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης και κατά πολύ πιο αθόρυβη από τους κινητήρες πετρελαίου.
  • Το φυσικό αέριο ακόμη κι αν διαφύγει, είναι αρκετά ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, κάτι που το καθιστά απόλυτα ασφαλές καύσιμο.
  • Το CNG προσφέρει υψηλή αξιοπιστία καθώς είναι ποιοτικά ανώτερο καύσιμο χωρίς προσμίξεις και βαθμό οκτανίων 130.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις