Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αλέξης Τσίπρας: Οι κρίσεις που προηγήθηκαν, μας έκαναν σοφότερους (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Οι κρίσεις που προηγήθηκαν, μας έκαναν σοφότερους (vid)

Την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας  προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας. «Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συνομιλήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης καθώς όλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αν και ξεπεράσαμε […]

94CE6CAFFD342B556871DDE5F89D512B

Την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας  προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συνομιλήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης καθώς όλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αν και ξεπεράσαμε τις κρίσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην υπεράσπιση των αξιών μας» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη.

«Είναι θετικό γεγονός είναι ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια. Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες. Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα όμως επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες είναι το μέλλον και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας».

«Η κυβέρνηση μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο κενό -διότι η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις νέες τεχνολογίες και την αναγκαιότητα με γοργά βήματα να μπούμε στην ψηφιακή εποχή- εμείς όχι μόνο δημιουργήσαμε ξεχωριστό υπουργείο, αλλά έχουμε ρίξει όλο το βάρος ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να μην πάνε χαμένοι, διότι χάθηκαν δυστυχώς δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους χωρίς να δημιουργηθούν υποδομές.  Τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύω ότι ο στόχος μας, το «να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες», είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για όλους τους πολίτες να μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στο θέμα του Brexit τις επόμενες εβδομάδες, είπε: «Αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενοι διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις