Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

18

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους η Ελλάδα, λέει ο Ντομπρόβσκις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους η Ελλάδα, λέει ο Ντομπρόβσκις

Kάθετος εμφανίζεται με την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν τη δέσμη ιδεών Γιούνκερ, την Ελλάδα και άλλα επίκαιρα θέματα. «Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους» Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Rheinische Post δηλώνει ότι παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, υπενθυμίζοντας ότι […]

BALNTIS1

Kάθετος εμφανίζεται με την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν τη δέσμη ιδεών Γιούνκερ, την Ελλάδα και άλλα επίκαιρα θέματα.

«Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους»

Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Rheinische Post δηλώνει ότι παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, υπενθυμίζοντας ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση του Μαΐου 2016 έλαβε μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα.

«Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», πρόσθεσε. Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει άλλη άποψη, γιατί θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόφσκις επιμένει ότι δεν χρειάζεται.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας», υπογραμμίζει. «Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».

«Παίρνουν χρόνο οι μεταρρυθμίσεις»

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν πιστεύει ότι αυτήν τη φορά, με την τρίτη αξιολόγηση, θα πάνε τα πράγματα καλύτερα με μια κυβέρνηση που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζει.

«Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο» απάντησε ο Ντομπρόφκσις. «Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις