Αθήνα

°C

Παρασκευή

30

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αποζημίωση μαμούθ θα ζητήσει η Eldorado Gold- Τζανακόπουλος: Τίποτα δεν χαλάει το ωραίο κλίμα στη χώρα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποζημίωση μαμούθ θα ζητήσει η Eldorado Gold- Τζανακόπουλος: Τίποτα δεν χαλάει το ωραίο κλίμα στη χώρα!

Για την απόφαση αναστολής των επενδύσεων της Eldorado Gold, -την οποία γνωστοποίησε χθες η καναδέζικη εταιρία-, έως στις  21 Σεπτεμβρίου αν  δεν εκδοθούν οι άδειες, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να διαπραγματευτεί με την Eldorado Gold, πέρα από τη διαδικασία […]

tzanakopoylos_11

Για την απόφαση αναστολής των επενδύσεων της Eldorado Gold, -την οποία γνωστοποίησε χθες η καναδέζικη εταιρία-, έως στις  21 Σεπτεμβρίου αν  δεν εκδοθούν οι άδειες, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να διαπραγματευτεί με την Eldorado Gold, πέρα από τη διαδικασία της διαιτησίας.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την εταΙρία ότι προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση με «τελεσίγραφα» κι ότι επιδεικνύει «αποικιοκρατική νοοτροπία» που δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. «Με τελεσίγραφα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε», είπε, ενώ απέρριψε και το κάλεσμα της εταιρίας για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Σημείωσε ότι είναι η τρίτη φορά σε διάστημα τριών ετών που ο η Eldorado Gold προαναγγέλλει το τέλος των δραστηριοτήτων της, ενώ υποστήριξε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αντιστρέψει» το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα.

Απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το σχόλιο του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, ο οποίοςέγραψε στο Facebook ότι η επένδυση θα μπορούσε να πάει στα «τσακίδια».

Στην ίδια γραμμή και ο Σταθάκης

eksigiseis-stathaki-gia-to-pothen-esxes.w_l

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του Υπουργείο Ενέργειας, έρχεται ο αντίλογος στην Eldorado Gold.

Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά στα περί καθυστερήσεων αδειοδότησης από το υπουργείο Ενέργειας και σχολιάζει το περιστατικό ως εξής: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Υπουργείο Ενέργειας

«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Με την υπόθεση της Eldorado Gold, funds που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον ενημερωμένα για τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και είναι πλέον δεδομένο πως κανένας επενδυτής δεν θα μπορέσει να εμπιστευτεί την Ελλάδα.

Eτοιμάζεται για αποζημίωση μαμούθ

Αποζημίωση- μαμούθ ύψους 10 δισ. ευρώ εξετάζει να διεκδικήσει η καναδική εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προσφεύγοντας στη διεθνή διαιτησία, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την έκδοση των αδειοδοτικών διαδικασιών και παρέλθει η 21η Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως εκπνέει το τελεσίγραφο που έστειλε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Τζώρτζ Μπερνς.

Η είδηση ότι η Eldorado προτίθεται να αναστείλει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Οι «Financial Times» τιτλοφορούν το άρθρο τους «Δύο ημέρες μετά τη δέσμευση Τσίπρα η Eldorado Gold αποχωρεί», το Reuters επισημαίνει «τα ρυθμιστικά εμπόδια οδηγούν την Eldorado να αναστείλει την επένδυση στην Ελλάδα», ενώ το Bloomberg γράφει «Ελλάδα: Εκεί όπου, παρότι κάποιος κάθεται πάνω σε χρυσωρυχείο, δεν αρκεί για να βγάλει χρήματα».

Ειδικά το τελευταίο επισημαίνει ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, ότι η απόφαση της Eldorado έρχεται τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να βγει από τα Μνημόνια προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, ενώ επικαλείται δηλώσεις αναλυτών και στελεχών της αγοράς που κάνουν λόγο για εξαιρετικά σημαντική ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις