Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Ο Μακρόν θυμίζει περισσότερο τον Σόιμπλε παρά τον αριστερό Τσίπρα”
ΚΟΣΜΟΣ

“Ο Μακρόν θυμίζει περισσότερο τον Σόιμπλε παρά τον αριστερό Τσίπρα”

«Μεγαλειώδη λόγια με μεγαλειώδες φόντο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου που σημειώνει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε εκεί όπου ήθελε να μιλήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν του επετράπη» για λόγους ασφαλείας, υπενθυμίζουν καταρχήν οι συντάκτες του άρθρου: «’Ο τόπος αυτός…’. Με τα λόγια αυτά  ξεκίνησε την έκκλησή του για […]

MAKRON_2

«Μεγαλειώδη λόγια με μεγαλειώδες φόντο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου που σημειώνει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε εκεί όπου ήθελε να μιλήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν του επετράπη» για λόγους ασφαλείας, υπενθυμίζουν καταρχήν οι συντάκτες του άρθρου: «’Ο τόπος αυτός…’. Με τα λόγια αυτά  ξεκίνησε την έκκλησή του για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτό ο Μακρόν κατέστησε εξαρχής σαφές ότι δεν εννοεί πρωτίστως την πραγματικά υπαρκτή Ελλάδα, με τους κυβερνώντες της οποίας δεν είχε πάντα τις καλύτερες εμπειρίες από το 2012 ως σύμβουλος του Μεγάρου των Ηλυσίων και ως υπουργός Οικονομίας. Με την ομιλία του την ώρα που έδυε ο ήλιος και με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη ο Μακρόν τηρούσε μάλλον περισσότερο τη γαλλική παράδοση της εξιδανίκευσης της αρχαίας Ελλάδας».

Τα μηνύματα Μακρόν και το αφήγημα Τσίπρα

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το μήνυμα του Μακρόν από την Αθήνα είχε αποδέκτες όλους τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς λίγο πριν τις εκλογές. Στην Ευρώπη ‘η κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη είναι σε κίνδυνο’, όπως είπε. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο ότι η κριτική στην ΕΕ έχει αφεθεί στα χέρια των ‘εχθρών της Ευρώπης’».
Σύμφωνα με την FAZ ο Εμ. Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική τόσο σε παλαιότερους έλληνες πολιτικούς που με ‘ψέματα’ και ‘απάτες’ προκάλεσαν την ελληνική κρίση αλλά και σε ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που ‘άφησαν τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορούν να ζήσουν στην Αθήνα όπως στο Βερολίνο χωρίς να κάνουν θυσίες’. Από διακριτικότητα έναντι της καγκελαρίου Α. Μέρκελ ο Μακρόν αναφέρθηκε ελάχιστα στο πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Κατέστησε όμως σαφές ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη δυσπιστία μεταξύ των χωρών μελών».
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα το γεγονός ότι ο Εμ. Μακρόν συνοδευόταν από πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών «ταιριάζει στο αφήγημα του Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι εάν ο Μακρόν δίνει ειδικά από την Ελλάδα το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, τότε αυτό δείχνει ότι ‘είμαστε στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου’. Αυτό θυμίζει λίγο ένα σκίτσο με δυο φωτογραφίες από την επίσκεψη Ομπάμα: στην πρώτη ο Τσίπρας χαιρετά το Air Force One που απογειώνεται και ο Ομπάμα χαμογελά. Όταν απογειώνεται το αεροπλάνο φαίνεται στο διάδρομο ο Β. Σόιμπλε. Και αυτός χαιρετούσε», καταλήγει η FAZ.

«Η Ελλάδα ποντάρει στον Εμανουέλ Μακρόν»

Στο κάλεσμα του γάλλου προέδρου για επενδύσεις στην Ελλάδα εστιάζει η οικονομική Handelsblatt: «Με δεδομένους και τους κινέζους ανταγωνιστές ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην παραχώρηση του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού, του Πειραιά, στην κινεζική Cosco, ο Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να επενδύουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις εκτός ΕΕ και οι ευρωπαϊκές να μην το πράττουν. ‘Αυτό δείχνει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουμε στους εαυτούς μας’, είπε ο Μακρόν ενώπιον επιχειρηματιών στην Αθήνα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, γαλλικές επιχειρήσεις εξετάζουν περισσότερο το ενδεχόμενο επενδύσεων στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.
Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ποντάρει στον Εμανουέλ Μακρόν» η Rheinische Post του Ντίσελντορφ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο Τσίπρας είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη αυτή. Κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα όμως ο Τσίπρας εκφραζόταν ακόμη υποτιμητικά για τον Μακρόν, στηρίζοντας τον κομμουνιστή υποψήφιο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Αυτό υποτίθεται ότι έχει ξεχαστεί, μολονότι Μακρόν και Τσίπρας έχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, για παράδειγμα στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία επιχειρεί να επιβάλει ο γάλλος πρόεδρος στη χώρα του».

Εμ. Μακρόν η «καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε»

Στην επίσκεψη Μακρόν αναφέρεται αναλυτικά στην ηλεκτρονική του έκδοση και το Spiegel σχολιάζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι «Η καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε», όπως είναι και ο τίτλος του άρθρου. Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού στην Αθήνα επισημαίνει ότι ο Εμ. Μακρόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, όντας «νέος σε ηλικία όπως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει πάνω του το στίγμα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου αλλά και ως εκπρόσωπος της ισχυρότερης μεσογειακής χώρας στην ΕΕ που αποτελεί αντίβαρο στους αυστηρούς Γερμανούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εμμονή του Μακρόν σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θυμίζει μάλλον περισσότερο τον γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε παρά τον αριστερό Τσίπρα».

Και το Spiegel εστιάζει περισσότερο στο κάλεσμα που απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος προς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βέβαιος ότι οι γάλλοι επιχειρηματίες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα εμφανίστηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του προς το Spiegel: ‘Σύντομα οι Γάλλοι θα επενδύσουν μαζικά, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις υποδομές και σε άλλους τομείς’, όπως είπε. «Το γαλλικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι στον αντίποδα και η Ελλάδα ετοιμάζεται να επενδύσει και να αγοράσει γαλλικά όπλα. Τους επόμενους 8 με 12 μήνες αναμένεται η υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, ανέφερε προς το Spiegel μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Κάλεσε τους Γάλλους να επενδύσουν στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος παραπέμποντας και στην παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, οι γαλλικές επενδύσεις είναι μάλλον πιο ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα απ’ ότι για παράδειγμα οι γερμανικές. «Την ώρα που οι γερμανικές εταιρίες αντιμετωπίζουν δυσπιστία το Παρίσι έχει την εικόνα καλοπροαίρετου επενδυτή. Ο Μακρόν από την πλευρά του παρέπεμψε επανειλημμένως στο ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα και πως η χώρα του τάσσονταν σθεναρά κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται για έναν απροκάλυπτο υπαινιγμό για την αμφιλεγόμενη στάση της Γερμανίας το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Το ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης οι γαλλικές επιχειρήσεις εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα την ώρα που άλλοι την εγκατέλειπαν είναι όμως η μισή αλήθεια», γράφει το Spiegel αναφέροντας τα παραδείγματα της Société Générale, των Carrefour και της Crédit Agricole.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να είναι ριψοκίνδυνες ακόμη και σήμερα, καταλήγει το περιοδικό, παραπέμποντας στην υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός» -που πιθανότατα θα ναυαγήσει όπως σημειώνει υψηλόβαθμος έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- αλλά και στα προβλήματα που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό. Όπως σημειώνεται, οι γάλλοι επιχειρηματίες είναι αρκετά έξυπνοι για να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσφέρει μεν μεγάλες ευκαιρίες, ωστόσο υπάρχουν πάντα και ρίσκα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις