Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πάλι βήματα πίσω: Καθυστερεί η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι βήματα πίσω: Καθυστερεί η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης

Οι 19 εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν χθες την πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας και παρέπεμψαν την επίσημη απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων. Τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης ξεκαθαρίστηκαν σε 95 και αναμένουν νεότερα στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου στο εσωτερικό της […]

main_1490939074_9663789

Οι 19 εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν χθες την πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας και παρέπεμψαν την επίσημη απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων.

Τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης ξεκαθαρίστηκαν σε 95 και αναμένουν νεότερα στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας, ώστε στο μέλλον να εγκρίνουν την επόμενη καταβολή της υπο-δόσης των 800 εκ. ευρώ, στη βάση της απόφασης του περασμένου Ιουνίου.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ESM στις 7 Ιουλίου, λίγο πριν την εκταμίευση των πρώτων 7,7 από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, «μια επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Άρα από τον Ιούλιο όλοι ανέμεναν πως αν είχαν αποπληρωθεί ήδη ληξιπρόθεσμα και συντάξεις από τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν γι αυτό το σκοπό η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δόση.

Η έγκριση αναμένεται να γίνει σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου ESM.

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης κατά το Εuroworking Group της Δευτέρας, όπου άνοιξαν και επισήμως οι εργασίες μετά την περίοδο των διακοπών και προετοιμάστηκε το άτυπο eurogroup του Ταλίν στις 15 του μήνα.

Oι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, με τους επικεφαλής να φτάνουν μετά το Eurogroup του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αγκάθι παραμένει το θέμα της παραπομπής σε δίκη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται πως ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, θέματα που θα διασυνδεθούν με τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, έκριναν οι 19.

Η ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι η υπόθεση Γεωργίου πρέπει να τελειώσει και πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για τα τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, όπως υποσχέθηκε στις 15 Ιουνίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί για  να θέσουν επί τάπητος τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις