Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κένυα: Απόφαση «ιστορικής εμβέλειας» η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κένυα: Απόφαση «ιστορικής εμβέλειας» η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε σήμερα ότι διαφωνεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Κένυα, που ακύρωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, προσθέτοντας όμως ότι θα τη σεβαστεί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. «Το δικαστήριο έλαβε την απόφασή του. Τη σεβόμαστε. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτή. Και […]

KENYA_2-768x545

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε σήμερα ότι διαφωνεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Κένυα, που ακύρωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, προσθέτοντας όμως ότι θα τη σεβαστεί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

«Το δικαστήριο έλαβε την απόφασή του. Τη σεβόμαστε. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτή. Και πάλι, λέω ειρήνη … ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη», δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του ο «ακυρωθείς» πρόεδρος στην Κένυα.

«Αυτή είναι η φύση της δημοκρατίας».

Νωρίτερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα είχε χαιρετίσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που το Γαλλικό Πρακτορείο χαρακτηρίζει «ιστορικής εμβέλειας».

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τον κενυατικό λαό και κατ’ επέκτασιν για τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου», πρόσθεσε ο Οντίνγκα, υπογραμμίζοντας πως η ακύρωση μιας προεδρικής εκλογής από ένα δικαστήριο είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ήπειρο.

KENYA3-master768

Ο Οντίνγκα πρόσθεσε πως δεν έχει «πλέον εμπιστοσύνη» στη σημερινή Εκλογική Επιτροπή και πως μια νέα ομάδα θα πρέπει να διεξαγάγει τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αργότερα ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές προσωπικού και θα ασκήσει δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε μέλους της επιτροπής συμμετείχε σε εσκεμμένη νοθεία της ψηφοφορίας.

«Για να προστατευθεί η ακεραιότητα της κυρίαρχης βουλησης του λαού, η επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει σε εσωτερικές αλλαγές προσωπικού», δήλωσε ο Ουαφούλα Τσεμπουκάτι, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν παραιτείται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις