Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Κιμ απειλεί ευθέως: “Πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ η εκτόξευση πυραύλου”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Κιμ απειλεί ευθέως: “Πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ η εκτόξευση πυραύλου”

Ένας πόλεμος θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, φαίνεται όμως πως ο Κιμ δεν ενδιαφέρεται και τόσο. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου […]

North Korean leader Kim Jong Un inspects the defence detachment on Mahap Islet in the western sector of the front in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang November 11, 2016. REUTERS/KCNA ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.

Ένας πόλεμος θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, φαίνεται όμως πως ο Κιμ δεν ενδιαφέρεται και τόσο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 την Τρίτη ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ», δήλωσε όπως μετέδωσε το πρακτορείο.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

 Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο τραπέζι.

«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», ανέφερε ο Τραμπ στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σίνζο Άμπε συζήτησαν την τελευταία πρόκληση της Βόρειας Κορέας σε τηλεφωνική τους συνομιλία διάρκειας 40 λεπτών. Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Τύπο μετά το πέρας της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στην Πιονγκγιάνκ μετά από αυτήν την «άνευ προηγουμένου απειλητική ενέργεια».

Ο Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου ως μια πρωτοφανή απειλή, τη σοβαρότερη για την Ιαπωνία.

Το σκηνικό ήταν τρομακτικό με εκατομμύρια Ιάπωνες να πετάγονται από το κρεβάτι τους ακούγοντας σειρήνες και ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούνταν να βρουν καταφύγιο, καθώς ο πύραυλος πετούσε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια.

ΗΠΑ: Έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να κριθεί εάν η δοκιμή του ήταν επιτυχής ή όχι, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι δύο αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι ο πύραυλος με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι ήταν ένας KN-17 ή Hwasong-12.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε αποστάσεις από 2.778 χιλιόμετρα ως 5.556 χιλιόμετρα.

Οι Βρυξέλλες, η Γερμανία, η Γαλλία  και ο ΟΗΕ καταδικάζουν την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Λαβρόφ: Η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου, που πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας.

«Όσον αφορά στην Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί, είμαστε υπέρ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις