Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η Ευρώπη αρχίζει να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αρχίζει να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα

Δημοσίευμα- σοκ του Guardian αναφέρει πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να στείλουν πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες. Όσοι έκαναν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν, εξηγεί η βρετανική εφημερίδα. Η Γερμανία έχει κάνει 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι […]

prosfyges-1

Δημοσίευμα- σοκ του Guardian αναφέρει πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να στείλουν πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες.

Όσοι έκαναν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν, εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.

Η Γερμανία έχει κάνει 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία ζήτησαν επίσης να επιστραφούν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον Guardian είπε ότι οι πρώτες επιστροφές θα γίνουν αμέσως. «Η διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα ξεκινήσουν το επόμενο μήνα. Θα αρχίσει με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχει υποστεί τέτοια πίεση που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν όχι μια τραγωδία».

Όπως είπε, δεν έχει ιδέα πού ακριβώς στην Ελλάδα θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που θα επιστραφούν από τις άλλες χώρες.

«Δεν ξέρω που θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα, θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα», προσέθεσε. «Οτι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ».

prosfiges-hd-w-1_1

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δεν είναι στο χέρι κάποιας χώρας να τους αποδεχθεί ή όχι, καθώς αυτό απορρέει από τις υποχρεώσει στο πλαίσιο της ΕΕ και άλλωστε έχουν εισπραχθεί κεφάλαια από τις Βρυξέλλες για αυτό.

O Guardian αναφέρεται ακόμη στο γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί και πάλι οι μεταναστευτικές ροές και ότι συνολικά εκτιμάται ότι μόνο στα νησιά βρίσκονται 14.335 πρόσφυγες και μετανάστες. Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας χαρακτηρίζεται ως αξιοθρήνητη, ενώ η οργάνωση Human Rights Watch δήλωσε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας, η επιθετικότητα και η κατάθλιψη όλο και αυξάνονται στα κέντρα φιλοξενίας.

Η πλειοψηφία των οργανώσεων διαμαρτύρεται για την επιστροφή προσφύγων, την ώρα που η Ελλάδα δεν τα βγάζει πέρα μόνη της και ενώ οι τοπικές υπηρεσίες έχουν τρομερές ελλείψεις και δεν καθίσταται δυνατό να βοηθήσουν.

Η Salinia Stroux, Επικεφαλής της ΜΚΟ Υποστήριξη των Προσφύγων του Αιγαίου, δήλωσε:

«Είναι απίστευτο ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία τώρα έχει τόσα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων άδεια λόγω της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, απαιτεί την αποστολή ανθρώπων πίσω στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει το επιχείρημα ότι έχουν πάρα πολλούς ή ότι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν άλλους πια όταν υπάρχουν χώροι που είναι εκεί, έτοιμοι και περιμένουν, να φιλοξενήσουν ανθρώπους των οποίων το ενοίκιο έχει ήδη καλυφθεί και καταβληθεί από το γερμανικό κράτος».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις