Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Γκάμπριελ: “Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, όσο κυβερνά ο Ερντογάν”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Γκάμπριελ: “Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, όσο κυβερνά ο Ερντογάν”

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο λόγος, όπως είπε, είναι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι στο θέμα ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παραχώρησε συνέντευξη στην […]

2264069

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο λόγος, όπως είπε, είναι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι στο θέμα ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παραχώρησε συνέντευξη στην Bild, η οποία αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Ύστερα από την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ήδη οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.
«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».

gabriel_erdogan-768x544

Ο κίνδυνος να μην ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, γεννήθηκε μετά τις ακραίες αντιδράσεις του Ερντογάν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 μέχρι και τώρα. Λίγους μήνες νωρίτερα, δήλωσε πως οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σαν ναζί, κάτι που έκανε έξαλλο το Βερολίνο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας όσο και πέραν των συνόρων της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις