Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Νέες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Νέες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Δεν φτάνουν όλα τα υπόλοιπα, τώρα οι Έλληνες θα δουν αυξήσεις και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου η υπηρεσία να κλείσει την «τρύπα» των 375 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για υπηρεσίες κοινής ωφελείας την περίοδο 2012-2015. Οι αυξήσεις θα έρθουν από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο ποσό αυτό φέρεται […]

newego_LARGE_t_1101_54103254

Δεν φτάνουν όλα τα υπόλοιπα, τώρα οι Έλληνες θα δουν αυξήσεις και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου η υπηρεσία να κλείσει την «τρύπα» των 375 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για υπηρεσίες κοινής ωφελείας την περίοδο 2012-2015.

Οι αυξήσεις θα έρθουν από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο ποσό αυτό φέρεται να καταλήγει η ΡΑΕ, που εδώ και μήνες εξετάζει ενδελεχώς τις δαπάνες της ΔΕΗ για ΥΚΩ, περιορίζοντας κατά το ήμισυ σχεδόν το ανακτήσιμο ποσό των 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν και τα ποσά αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να ανακτώνται ανά έτος, η πρακτική που ακολουθούνταν από τους εποπτεύοντες υπουργούς ήταν η μετακύλισή τους για την επόμενη χρονιά προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένας λογαριασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ ανέλαβε η ΡΑΕ, ως αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη πρόταση για την ανάκτηση του ποσού που προκύπτει από τους λογαριασμούς ρεύματος σε ορίζοντα 5ετίας, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η ΡΑΕ παλεύει για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών, δεν υπολόγισε όμως τις δαπάνες της ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ηλεκτρισμό, περιορίζοντας, το ανακτήσιμο κόστος στα 375 εκατ. ευρώ.

Αυτό έχει βγάλει τη ΔΕΗ από τα ρούχα της, η οποία μάλιστα σκέφτεται να  προσφύγει ακόμη και νομικά για τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ.

Τώρα η ΡΑΕ σκέφτεται πώς θα μοιράσει το κόστος αυτό στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις που δεν θα επιτρέπουν στον καταναλωτή να τα βγάλει πέρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις