Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Iστορικό γεγονός” στη Γαλλία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μετά την κόντρα με τον Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

“Iστορικό γεγονός” στη Γαλλία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μετά την κόντρα με τον Μακρόν

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ, μετά την μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο στρατηγός ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του και ο Μακρόν «την έκανε αποδεκτή». Όπως εξηγεί ο ντε Βιλιέ «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει […]

villiers

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ, μετά την μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο στρατηγός ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του και ο Μακρόν «την έκανε αποδεκτή».

Όπως εξηγεί ο ντε Βιλιέ «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και «ανέλαβε τις ευθύνες του».

de-villiers-thumb-large

Ο Μακρόν είχε επιτεθεί στον στρατηγό για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης στον στρατό, συγκεκριμένα περικοπές 850 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, στο πλαίσιο περικοπών των δημοσίων δαπανών ύψους 4,5 δις ευρώ για το 2017.

Η παραίτησή του θεωρείται ιστορικό γεγονός από τον γαλλικό Τύπο. «Ποτέ κανείς αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν οδηγήθηκε σε παραίτηση από το 1962», εξηγεί ο ιστορικός Φιλίπ Βιάλ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις