Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επιμένετε στις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών; Από δω και στο εξής θα πληρώνετε!
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επιμένετε στις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών; Από δω και στο εξής θα πληρώνετε!

  Τρέξτε να μάθετε καλά τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αν δεν θέλετε να χρεώνεστε για την εξυπηρέτηση σας στην τράπεζα! Απίστευτο, αλλά αληθινό. Όσοι επιμένετε να πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους στα γκισέ των τραπεζών και όχι μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων, θα βάζετε το χεράκι στην τσέπη. Με απόφαση του Διοικητή της […]

 

epa04827442 A Greek pensioner hold a queue number as they wait to receive their pension in front of a branch of Bank of Greece in Athens, Greece, 02 July 2015. Greek Prime Minister Tsipras remained steadfast in his controversial plan to hold a referendum on the bailout demands of creditors, as eurozone finance ministers discussed a request from Athens for new financial aid. During the televized address to the nation on 01 July 2015 Tsipras said that anyone equating a no-vote with a return to the drachma is 'telling lies,' and repeated his call for people to vote against the measures.  EPA/ARMANDO BABANI

Τρέξτε να μάθετε καλά τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αν δεν θέλετε να χρεώνεστε για την εξυπηρέτηση σας στην τράπεζα!

Απίστευτο, αλλά αληθινό. Όσοι επιμένετε να πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους στα γκισέ των τραπεζών και όχι μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων, θα βάζετε το χεράκι στην τσέπη.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, η οποία θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα τραπεζικά έξοδα.

Δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων μόνο μέσω διαδικτύου ή των ATM και των τραπεζικών καρτών.

Μάλιστα ειδική εξαίρεση θα ισχύσει για τους ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και μόνο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα και θα έχει εφαρμογή εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Αναλυτικά, οι πληρωμές φόρων που θα γίνονται χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ είναι:

  • Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking
  • Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ
  • Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)
  • Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών. Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.
anoigoun-oi-trapezes-ti-deutera.w_hr

Αντίθετα θα χρεώνονται:

  • Oι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές).
  • Oι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι να σταματήσουν οι ουρές στις τράπεζες για τις πληρωμές των τελών κυκλοφορίας ή του ΦΠΑ, αλλά και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε οι πολίτες να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου.

Υπολογίζεται έτσι να εξοικονομηθούν και περίπου 10 – 11 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις προμήθειες των τραπεζών, με τις οποίες έως τώρα επιβαρυνόταν αποκλειστικά το δημόσιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε συναλλαγή το Δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά κατά μέσο όρο και μόνο για το 2016 η ΑΑΔΕ είχε χρεωθεί τουλάχιστον με 18,7 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο.

Η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι με το νέο σύστημα το κόστος θα μειωθεί στα 7 – 8 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα πρέπει πλέον να τα πληρώνουν μόνοι τους οι φορολογούμενοι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις