Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Έξι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν την Ηριάννα- Σε λίγες μέρες η δικαστική απόφαση
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν την Ηριάννα- Σε λίγες μέρες η δικαστική απόφαση

Όσο πλησιάζει η 17η Ιουλίου, όπου το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν θα παραμείνει έγκλειστη στις φυλακές η Ηριάννα τόσο φουντώνει το κύμα συμπαράστασης. Πρόκειται για τη νεαρή που εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή ή ελαφρυντικά στις Φυλακές Θήβας, καθώς το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία […]

European deputies vote at the European Parliament in Strasbourg Friday 15 December 2000. This session is the last one to be held on Friday as next year's calendar is scheduled four days a week instead of five.

Όσο πλησιάζει η 17η Ιουλίου, όπου το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν θα παραμείνει έγκλειστη στις φυλακές η Ηριάννα τόσο φουντώνει το κύμα συμπαράστασης.

Πρόκειται για τη νεαρή που εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή ή ελαφρυντικά στις Φυλακές Θήβας, καθώς το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» χωρίς να της δώσει αναστολή ή να της αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική συνεργάτιδα σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα.

Όμως το γενετικό υλικό που βρέθηκε σε γεμιστήρα όπλου, αν και «μερικό» όπως χαρακτηρίστηκε στην έκθεση των εγκληματολογικών εργαστηρίων, την έκλεισε στη φυλακή.

Στήριξη από βουλευτές

Για το «τεκμήριο της αθωώτητας, όπως αυτό προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», αλλά και για «τη μη αναγνώριση ανασταλιτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορούμενης» κάνουν λόγο με κοινή επιστολή τους -σχετική με την υπόθεση της νεαρής Ηριάννας, που καταδικάστηκε σε 13η κάθειρξη για εμπλοκή σε τρομοκρατία, ποινή που στηρίχθηκε σε μερικό δείγμα DNA- οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μίλτος Κύρκος, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Χρυσόγονος.

Η κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών έχει ως εξής:

«Αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 6 παρ. 2 ΕΔΔΑ και 48 παρ. 1 ΧΘΔΕΕ, αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Εξάλλου, θεμελιώδης συνταγματική αρχή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι δεσμεύει και τη δικαιοσύνη ως κρατική λειτουργία, είναι η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.).  

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές έχουμε την άποψη ότι η αναγνώριση ή η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης σε εφέσεις κατά πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων από τα ποινικά δικαστήρια πρέπει να συναρτάται με ενιαία για όλους κριτήρια και να μην εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορουμένης αντιδιαστέλλεται προς άλλες σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις, όπου πρωτόδικα δικαστήρια αναγνώρισαν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε εφέσεις κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ακόμη και σε 25ετή κάθειρξη. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επίδειξη δικαστικής αυστηρότητας σε βάρος της H.Β.Λ επηρεάστηκε από τη συγκυρία.  

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αναμένουμε με εμπιστοσύνη την αιτιολογημένη κρίση της στα προβλεπόμενα κατά νόμο περαιτέρω στάδια κρίσης της συγκεκριμένης υπόθεσης.  

Οι Ευρωβουλευτές: Γιώργος Γραμματικάκης Στέλιος Κούλογλου Κωνσταντίνα Κούνεβα Μίλτος Κύρκος Δημήτρης Παπαδημούλης Κώστας Χρυσόγονος».

Και καλλιτέχνες στο πλευρό της

Η υπόθεση της Ηριάννας προκάλεσε το ενδιαφέρον και γνωστών καλλιτεχνών.

«Η ιστορία με την Ηριάννα δεν είναι μόνο παραλογισμός, είναι το ξεγύμνωμα σε ό,τι έχει απομείνει να ονομάζεται αστική δημοκρατία. Μας αφορά.

Το μαύρο τέρας μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων μας. Πρέπει να είμαστε παρόντες μέχρι αυτή η υπόθεση να τελειώσει», έγραψε στη δημόσια σελίδα του στο Facebook ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και μουσικός Θάνος Μικρούτσικος.

Την υπογραφή τους σε κείμενο συμπαράστασης για την 29χρονη έβαλαν οι τραγουδοποιοί Αλκίνοος Ιωαννίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μάνου Τσάο, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Ματούλα Ζαμάνη, η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση και άλλοι καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις