Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Μας πήρε στο ψιλό το Politico: “Καημένε Αλέξη Τσίπρα τι τα θες τα τηλέφωνα”- “Χλεύη και όχι σεβασμός”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Μας πήρε στο ψιλό το Politico: “Καημένε Αλέξη Τσίπρα τι τα θες τα τηλέφωνα”- “Χλεύη και όχι σεβασμός”

Μας κοροϊδεύουν κανονικά τα διεθνή μέσα, με το περιοδικό Politico να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα… καημένο! Αφορμή ήταν κυρίως οι δηλώσεις του Σόιμπλε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφωνεί συνεχώς στη Μέρκελ, με την καγκελάριο να του εξηγεί πως αυτά είναι υποθέσεις των ΥΠΟΙΚ. «Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές αυτές του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί […]

merkel-someil3

Μας κοροϊδεύουν κανονικά τα διεθνή μέσα, με το περιοδικό Politico να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα… καημένο!

Αφορμή ήταν κυρίως οι δηλώσεις του Σόιμπλε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφωνεί συνεχώς στη Μέρκελ, με την καγκελάριο να του εξηγεί πως αυτά είναι υποθέσεις των ΥΠΟΙΚ.

«Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές αυτές του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό ειδικά στη Γερμανία» γράφει το περιοδικό σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα είναι μια ντε φάκτο αποικία χρέους», που σχολιάζει τις προσπάθειες Τσίπρα να βρει λύση σε Σύνοδο Κορυφής.

Στο άρθρο, που ξεκινάει με τη φράση «καημένε Αλέξη Τσίπρα» γίνεται ανάλυση για τους λόγους που η Ελλάδα δεν θα δει το χρέος της να κουρεύεται.
«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου την Τρίτη για το αν θα δώσουν μια δόση μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα. Ο Σόιμπλε ο ίδιος δεσμεύθηκε γι’ αυτό την Τρίτη. Αλλά ο Τσίπρας θέλει κάτι πιο πολύτιμο: Ελάφρυνση χρέους».

«Για το μεγαλύτερο τμήμα της δεκαετούς ύφεσης η Ελλάδα ήταν όμηρος των εγχώριων πολιτικών της. Τώρα είναι όμηρος της Γερμανίας».

Όσο για τον «εκβιασμό» του Έλληνα πρωθυπουργού να προσφύγει σε Σύνοδο Κορυφής αν δεν δοθεί ικανοποιητική λύση στο Eurogroup, το περιοδικό γράφει πως «ο Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθεί σε μια συμφωνία για το χρέος αυτή την εβδομάδα και να πάει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφή της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες αλλά αυτό είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά».

italian-prime-minister-matteo-renzi-fb35-diaporama

«Οι ημέρες που το Grexit προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές έχουν περάσει», σημειώνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα μία αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ανέκφραστο βλέμμα, αν όχι χασμουρητό».

«Με το χρέος μακριά από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

«Ο κ. Τσίπρας, δεν το κατάλαβε αυτό παρά μόνο μετά την εκλογή του, το 2015. Εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ανατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που είχαν επιβάλλει οι δανειστές και έκανε δημοψήφισμα, αλλά μετά ήρθε η πραγματικότητα. Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος, την έξοδο από την ευρωζώνη και ένα μέλλον πιο θλιβερό από το παρόν, πείστηκε αναγκαστικά».

«Από τότε, ο Τσίπρας σε μεγάλο βαθμό έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο και οι εταίροι του αντιμετώπισαν τα περιστασιακά ξεσπάσματα αντίστασής του με απλή υπομονή. Στο τέλος, ήξεραν ότι ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να υποχωρήσει», αναφέρει το Politico, τονίζοντας ο κ. Τσίπρας πέρασε τις περικοπές στις συντάξεις, κάτι που δεν φανταζόταν κάποτε κανένας.

«Η Ελλάδα είναι μια de facto αποικία»

«Από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους».

tsipras-merkel-sunodos-korufis

Και αυτό, απέδωσε, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έγινε συνώνυμο οικονομικής ανεπάρκειας. Οι αξιωματούχοι σε άλλες πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα ως έναν διασκεδαστικό, αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να γίνει σαν την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι, σχολιάζοντας τον λόγο που δεν θέλει η χώρα του να μπει στο ευρώ. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο», συμπλήρωσε.

«Ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή από το να υπακούσει στους αποικιακούς κυρίους του»

«Η Ελλάδα ακόμη ελπίζει ότι τελικά θα πάρει αυτό που θέλει», γράφει ο συντάκτης και επισημαίνει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς οικονομική συμμετοχή.

«Αν τελικά αυτό γίνει, δεν θα είναι παρά μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή παρά να υπακούσει τις επιθυμίες των ”αποικιακών” κυρίων του», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις