Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

16

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόνο το 5% των Ελλήνων είναι ευχαριστημένο- To χειρότερο μνημόνιο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο το 5% των Ελλήνων είναι ευχαριστημένο- To χειρότερο μνημόνιο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ της Δευτέρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάι, δείχνει την τεράστια απογοήτευση ακόμα και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οχτώ στους δέκα, ποσοστό 78% του γενικότερου πληθυσμού και έξι στους δέκα, ποσοστό 61% από αυτούς που έδωσαν στις τελευταίες […]

brain

Νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ της Δευτέρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάι, δείχνει την τεράστια απογοήτευση ακόμα και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οχτώ στους δέκα, ποσοστό 78% του γενικότερου πληθυσμού και έξι στους δέκα, ποσοστό 61% από αυτούς που έδωσαν στις τελευταίες εκλογές την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν πως η κυβέρνηση έφερε το τέταρτο μνημόνιο.

Το πιο επώδυνο μνημόνιο

Μάλιστα το 40% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του ΠΑΜΑΚ θεωρούν ότι το πακέτο μέτρων που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, είναι το πιο επώδυνο συγκριτικά με εκείνα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εάν προστεθεί και το 24% του δείγματος που απάντησε  αυθόρμητα ότι όλα ήταν το ίδιο βαριά, τότε σχηματίζεται μια συντριπτική πλειοψηφία κατά των επιλογών της σημερινής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Κι αυτό την ίδια ώρα που περιορίζονται στο 17,5% εκείνοι που θεωρούν ότι πιο επώδυνα ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ ακόμη χαμηλότερα, κινείται το ποσοστό, μόλις στο 13,5%, όσων πιστεύουν ότι τα πιο σκληρά μέτρα ήταν της κυβέρνησης Σαμαρά.

Άχρηστα τα αντίμετρα

Οκτώ στους δέκα πολίτες, το 79,5%, εκτιμούν ότι τα αντίμετρα ήρθαν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ μόνο ένας στους δέκα, 10%, δηλώνει ότι δημιουργούν μια ελπίδα για το μέλλον. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% δηλώνουν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και 21% ότι τους κάνουν να αισιοδοξούν.

Διαπραγμάτευση

Σχετικά με την διαπραγμάτευση για το χρέος, το 73,5% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικοί, ενώ μόλις το 19% που πιστεύει ότι γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Την άποψη περί της αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης ενστερνίζεται ακόμη και το 58% των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογέων, έναντι του 37% που πιστεύει το αντίθετο.

Στο 5% οι ευχαριστημένοι

Το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρούν πως τον επόμενο χρόνο η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα χειροτερέψει, έναντι ενός 5,5% που διατηρεί ελπίδες.

Ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση δηλώνουν μόνον το 5%, ενώ το 57% των ερωτηθέντων –από 51% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ- δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την επιπρόσθετη πεποίθηση ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Δυσαρέσκεια εκφράζει επίσης επιπλέον ποσοστό του ίδιου δείγματος που φθάνει στο 35,5% τονίζοντας παράλληλα πως εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 42% των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι, πιστεύοντας παράλληλα ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 45,5% των ερωτώμενων δηλώνουν δυσαρεστημένοι, αλλά εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Μόνο 10,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ευχαριστημένοι από το κυβερνητικό έργο.

Στις 16 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πολύ μπροστά, υποχωρώντας από τις 17,5 εκατοστιαίες μονάδες που είχε πρόσφατα, στο 16%. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% (από 33%), ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5% (από 15,5%).

Στο 7,5% υπολογίζεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, 5,5% καταγράφει η ΔΗΣΥ, 2,5% η Ένωση Κεντρώων, 2% οι ΑΝΕΛ, 1,5% Το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας, 1% καταγράφουν η Ελληνική Λύση και η ΛΑΕ, 4,5% άλλο κόμμα, ενώ 14,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν «αναποφάσιστοι».

Στην παράσταση νίκης, τέλος, η ΝΔ συγκεντρώνει 69% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

glp-007 glp-000 glp-001 glp-002 glp-003 glp-004 glp-005 glp-006 glp-007 glp-008 glp-009 glp-0010
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις