Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πολιτικό σκάνδαλο στην Τσεχία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πολιτικό σκάνδαλο στην Τσεχία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Την παραίτηση του ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα. Μαζί του παραιτήθηκε και το υπουργικό του συμβούλιο, ύστερα από διαμάχη με τον υπουργό του επί των Οικονομικών, τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι ύποπτος για φορολογική απάτη. «Θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν. […]

chech-pm

Την παραίτηση του ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Μαζί του παραιτήθηκε και το υπουργικό του συμβούλιο, ύστερα από διαμάχη με τον υπουργό του επί των Οικονομικών, τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι ύποπτος για φορολογική απάτη.

«Θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν. Είναι απαράδεκτο ο Αντρέι Μπάμπις να παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός.

Ο Μπάμπις, επικεφαλής του κεντρώου κινήματος ΑΝΟ και πολύ δημοφιλής στην χώρα του, αρνείται κάθε κατηγορία.

«Θέλω να λύσω τα χέρια των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης ή να συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», πρόσθεσε ο Σόμποτκα.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία πρόκειται να διεξαχθούν, υπό κανονικές συνθήκες, στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε πώς ο Μπάμπις απέκτησε τους εταιρικούς τίτλους του ομίλου Agrofert έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου κορωνών, από πού προήλθαν τα χρήματα αυτά και ζήτησε απαντήσεις.

«Οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλον τον κόσμο. Ο υπουργός Μπάμπις αντιμετωπίζει μια τεράστια υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων. Αν είχα προτείνει την αποπομπή του, θα τον είχα μετατρέψει σε μάρτυρα. Εδώ και πολλές ημέρες προετοιμάζεται ήδη εντατικά για τον ρόλο του μάρτυρα», εξήγησε.

Η τρικομματική κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, το κίνημα ANO και οι χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL) θα λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι να συγκροτηθεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Το ANO, προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό 28,3% στην πρόθεση ψήφου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 16,6% και το κομμουνιστικό κόμμα KSCM 12,2%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις