Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τόμσεν: “Οι Έλληνες θα ζουν αυτή την τραγωδία για πολλά ακόμη χρόνια”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τόμσεν: “Οι Έλληνες θα ζουν αυτή την τραγωδία για πολλά ακόμη χρόνια”

Μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία. Ακόμη όμως κι αν όλα βρουν τον δρόμο τους, η Ελλάδα θα κάνει πολλά χρόνια να βγάλει από τον λαιμό […]

tomsen

Μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία. Ακόμη όμως κι αν όλα βρουν τον δρόμο τους, η Ελλάδα θα κάνει πολλά χρόνια να βγάλει από τον λαιμό της την θηλιά της κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ο Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ξεπέρασε τις προσδοκίες του Ταμείου, τόνισε όμως πως σημαντικό ζήτημα για την ώρα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους. Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι: α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε.

Μάλιστα  αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του, πως γνωρίζουν καλά ότι με έντονες πιέσεις μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να παράγει το αναγκαίο πλεόνασμα, όμως δεν επιθυμούν να ρίξουν την χώρα στον γκρεμό.
«Κύριε Τόμσεν, με κάθε σεβασμό, κάθε μέρα ακούμε τα ίδια. Αριθμοί, αριθμοί, αριθμοί και διαφωνίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του δράματος. Στις 9 Μαϊου θα «γιορτάσετε» μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές επτά χρόνια μνημονίων και προγραμμάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήστε πως επτά χρόνια είναι πάρα πολλά. Οι Έλληνες θέλουν να ακούσουν κάτι άλλο. Μπορείτε να μας πείτε, σήμερα, για πόσα χρόνια ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η τραγωδία; Επίσης, σας έχω ρωτήσει πολλές φορές: Ποιος είναι υπεύθυνος; Οι δανειστές; Η ελληνική κυβέρνηση;», ρώτησε ο δημοσιογράφος κ. Ιγνατίου.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές. Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», απάντησε επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Όταν ρωτήθηκε πόσο θα κρατήσει ακόμη αυτή η τραγωδία των Ελλήνων, ο Τόμσεν ήταν σαφής: «Αυτό θα πάρει πολλά χρόνια».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις