Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σε αναβρασμό η Τουρκία: “Μάθετε τα όρια σας”, λέει ο Ερντογάν
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σε αναβρασμό η Τουρκία: “Μάθετε τα όρια σας”, λέει ο Ερντογάν

Εκτός εαυτού είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, που έστω και οριακή, του δίνει στα χέρια τις πολυπόθητες εξουσίες. Με την επιθετικότητα που τον διακρίνει, προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες που εξαπολύονται περί μη νομιμότητας της ψηφοφορίας, με το αντιπολιτευτικό κόμμα να ζητά μάλιστα επανακαταμέτρηση των ψήφων. […]

ref1

Εκτός εαυτού είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, που έστω και οριακή, του δίνει στα χέρια τις πολυπόθητες εξουσίες.

Με την επιθετικότητα που τον διακρίνει, προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες που εξαπολύονται περί μη νομιμότητας της ψηφοφορίας, με το αντιπολιτευτικό κόμμα να ζητά μάλιστα επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σχολιάζοντας τις αναφορές των ξένων παρατηρητών, ο εξοργισμένος Ερντογάν είπε:

«Να μιλήσετε στο χέρι που ψήφισε και να μάθετε τα όριά σας».

«Σε αυτή τη χώρα έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές, τέτοιες που κανείς δεν θα πουθενά στη Δύση. Η νοοτροπία του σταυροφόρου της Δύσης και των εδώ υπηρετών της μάς έχουν επιτεθεί. Αλλά εμείς ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε, ούτε αναγνωρίζουμε τις πολιτικές αναφορές που ετοιμάζετε. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δέχτηκε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του δημοψηφίσματος και από την Ευρώπη, με πολλούς να υπενθυμίζουν την επιθετική πολιτική του Ερντογάν, που περιόριζε σημαντικά την ελευθερία του λόγου στα ΜΜΕ.

152-0.dhm708_0.42c6d17102a0642c2f7b007ca6fe6036

Ως εκ τούτου, οι πολίτες δεν είχαν και πολλές δυνατότητες να αποφασίσουν ανάμεσα σε πολλές επιλογές, καθώς το «ναι» κυριαρχούσε παντού. «Γενικώς το δημοψήφισμα δεν διενεργήθηκε με συνθήκες που συνάδουν με τις προϋποθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσαν πολλοί παρατηρητές.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, έκανε λόγο «απουσία ίσων ευκαιριών, μονομερή κάλυψη από τα ΜΜΕ και περιορισμούς σε θεμελιώδεις ελευθερίες», που συντέλεσαν σε ένα παιχνίδι που δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις.

Ο Cezar Florin Preda, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έστειλε στην Τουρκία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτίμησε πως
«το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για να στηρίξει μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία».

2017-04-16T181340Z_1761601774_UP1ED4G1EMR13_RTRMADP_3_TURKEY-REFERENDUM

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Tana de Zulueta, που είπε πως οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα ΜΜΕ, οι συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο διαφόρων μέσων, ελάττωσαν τις δυνατότητες που είχαν οι ψηφοφόροι ώστε να έχουν πρόσβαση σε ποικιλία απόψεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε την «ξενοφοβία» για να απαντήσει στις κατηγορίες.  «Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ήρθαν στην Τουρκία με προκαταλήψεις και παραβίασαν τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 85% θα πρέπει να λειτουργήσει σαν παράδειγμα για τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ», δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε το Εκλογικό Συμβούλιο ότι αποφάσισε να θεωρήσει ως έγκυρες τις αμφισβητούμενες ψήφους, μετά το πέρας της ψηφοφορίας  και χωρίς να έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. «Οι κανόνες του παιχνιδιού, δεν μπορεί να αλλάζουν την ώρα που παίζεται το παιχνίδι», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση για να κατηγορήσει το Συμβούλιο.

«Σέβομαι τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να προσμετρήσει τις ψήφους που δόθηκαν σε ανοιχτούς φακέλους ήταν εσφαλμένη» πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις