Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Άκαρπο το δείπνο στις Βρυξέλλες! Επιμένει το ΔΝΤ για μέτρα το 2019
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Άκαρπο το δείπνο στις Βρυξέλλες! Επιμένει το ΔΝΤ για μέτρα το 2019

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το κρίσιμο «δείπνο κορυφής» στις Βρυξέλλες με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά καθώς η αβεβαιότητα για τι μέλλει γενέσθαι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η επιδιωκόμενη σύγκλιση πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου δεν επετεύχθη και το Πάσχα μοιάζει να έρχεται χωρίς… ανάσταση σε οικονομικό επίπεδο. Όπως μετέδιδε το […]

diapragmateusi-tsakalwtou-thesmwn-gia-tin-epistrofi-stin-athina_6.w_hr

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το κρίσιμο «δείπνο κορυφής» στις Βρυξέλλες με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά καθώς η αβεβαιότητα για τι μέλλει γενέσθαι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η επιδιωκόμενη σύγκλιση πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου δεν επετεύχθη και το Πάσχα μοιάζει να έρχεται χωρίς… ανάσταση σε οικονομικό επίπεδο.

Όπως μετέδιδε το capital.gr, στις διαπραγματεύσεις επιπέδου Brussels Group η ελληνική αποστολή συμμετείχε υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την πλευρά των δανειστών συμμετέχουν οι:

—> Ντάισελμπλουμ (από πλευράς Eurogroup)

—> Μοσκοβισί (από πλευράς Κομισιόν)

—> Κερέ (από πλευράς ΕΚΤ)

—> Ρέγκλινγκ (από πλευράς ESM)

—> Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Οι παραπάνω επιχείρησαν να βρουν μία λύση σε ένα διπλό “χάσμα”: Σε αυτό που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, αλλά και σε αυτό που χωρίζει τους θεσμούς μεταξύ τους, με την στάση του ΔΝΤ να προκαλεί σήμερα και την δημόσια αντίδραση του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

“Μαύρος καπνός”!

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 05.04.2017, το euro2day.gr μετέδιδε πως οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε βαρύ κλίμα, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο με γνώση των εξελίξεων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή το ΔΝΤ παρουσιάζεται αμετακίνητο και αμετάπειστο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες.

«Το ΔΝΤ συμπεριφέρεται πάρα πολύ «άσχημα» με αποτέλεσμα ακόμα και η πάντα αισιόδοξη Κομισιόν να παρουσιάζεται «απαισιόδοξη» με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να κρατά αμυντική στάση».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι απόπειρες παρέμβασης του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί συμβιβασμός προς το παρόν πέφτουν στο κενό. «Ο κος Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως έχει αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση».

«Συμμερίζομαι» είπε ο αξιωματούχος «τις ανησυχίες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μπορεί να συνδεθεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με τη νέα προεδρία του Eurogroup. Οι συνομιλίες είναι πολύ δύσκολες, κάποιοι κρύβονται πίσω από την σκληρή στάση του Ταμείου και τραβούν τα πράγματα».

Τελικά οι πληροφορίες για μη συμφωνία επιβεβαιώθηκαν, αφού ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαιρέτησε -ως συνήθως- την πρόοδο στις συζητήσεις, τονίζοντας ακόμη πως θα συνεχιστούν την Τετάρτη. Για συμφωνία πάντως… ούτε λόγος!

Δείτε το tweet

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αφορολόγητο και συντάξεις στο τραπέζι
Εδώ να σημειώσουμε πως νωρίτερα, τονίζαμε ότι από την τοποθέτηση του του Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και από τις πληροφορίες ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε. την Τρίτη, έγινε σαφές ότι εξακολουθούν να μαίνονται τα μέτωπα σε αφορολόγητο και συντάξεις (δηλαδή τα μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ να ληφθούν το 2019 αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν σταδιακά το 2019-2020), στο εργασιακό, αλλά και (σε μικρότερο βαθμό) στο ενεργειακό πεδίο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το euro2day.gr, το ΔΝΤ επιμένει ότι πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθεί μόνο για το 2018 και όχι για αργότερα.

«Το θέμα μας είναι το έτος 2019 καθώς το Ταμείο θεωρεί βάση προηγούμενης εμπειρίας ότι πρέπει να υπολογιστεί ότι σε προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μέτρα», ανέφερε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Στόχος της αποψινής συνάντησης είναι να βρεθούν συγκλίσεις πριν από την σύνοδο του Eurogroup στη Μάλτα την Παρασκευή, έχοντας πλέον ως δεδομένο (με βάση τις τοποθετήσεις του αξιωματούχου) ότι μία SLA (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως τότε δεν θα είναι εφικτή.

Και τούτο όταν ο ίδιος αξιωματούχος έκανε σαφές ότι θα ανοίξουν “όλα από την αρχή” αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση καθώς θα αλλάξουν δραματικά στο μεσοδιάστημα τα οικονομικά δεδομένα.

Η “εμπλοκή” Τσίπρα
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως την δική της σημασία έχει και η “κινητοποίηση” του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ήδη από χθες, Δευτέρα 03.04.2017.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες με την γερμανίδα καγκελάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, ενώ όπως αναφέρει το mignatiou.com, ο πρωθυπουργός μίλησε και την Τρίτη, λίγο πριν κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μέσα σε όλα αυτά, να υπενθυμίσουμε πως την Τετάρτη 05.04.2017, έρχεται στη χώρα μας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Αν μη τι άλλο, όλα αυτά δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας “παίρνει πάνω του” ένα μέρος της διαπραγμάτευσης, αφού με συνεχείς επαφές στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, επιδικώκει να βρει σημεία επαφής, ενώ οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης συνεχίζονται κανονικά στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες λένε πως ο στόχος μιας συμφωνίας (έστω σε τεχνικό επίπεδο) πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου έχει απομακρυνθεί, ωστόσο μετά από την πολύμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως “φορτσάρει” ούτως ώστε να κλείσει η συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις