Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκληρό μήνυμα Βίζερ στην κυβέρνηση: “Αργείτε πολύ. Αν θέλατε όλοι θα είχε κλείσει η αξιολόγηση”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκληρό μήνυμα Βίζερ στην κυβέρνηση: “Αργείτε πολύ. Αν θέλατε όλοι θα είχε κλείσει η αξιολόγηση”

Ανόητοι όσοι σκέφτονται προγράμματα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε σε έντονο ύφος ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Απευθυνόμενος στην κυβέρνησε, δήλωσε πως είναι απογοητευτική η κατάσταση και δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση, υπογραμμίζοντας πως «αν ήθελαν όλοι η αξιολόγηση θα είχε […]

vizer

Ανόητοι όσοι σκέφτονται προγράμματα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε σε έντονο ύφος ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνησε, δήλωσε πως είναι απογοητευτική η κατάσταση και δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση, υπογραμμίζοντας πως «αν ήθελαν όλοι η αξιολόγηση θα είχε κλείσει».

«Eίναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν την δεύτερη αξιολόγηση».

«Μπορούμε λίγο να επιταχύνουμε, έστω λίγο; Τεχνικά είναι εύκολο. Αν θέλει κανείς, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την επόμενη Παρασκευή. Αν θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ (Κ) , συνομιλεί με τον Σταύρο Παπαπσταύρου (Α)  και τον Πάνο Τσακλόγλου (Δ)  φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε μία πιο εύκολη πλεύση σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε έξι χρόνια. Υπάρχουν οράματα και φαντασιώσεις για προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα θα χρειάζονταν μία – δύο σύνοδοι κορυφής, αλλαγή στις συνθήκες του ESM, ενδεχομένως και καινούργιο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο, αλλά δεν το θέλουμε και δεν θέλουμε να περιμένουμε».

Ο Βίζερ χαρακτήρισε καταστροφική την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα και ανόητους όσους εύχονται κάτι τέτοιο, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει με «λιγότερο δράμα» στις συζητήσεις και περισσότερες πράξεις.

«Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε σε μια πολύ γρήγορη απόφαση και όχι μόνο το Grexit θα φύγει από το τραπέζι, αλλά θα φύγουν και πολλές από τις αρνητικές ανισορροπίες. Το Grexit σε κάποια περίοδο ήταν επί τάπητος, ακόμη και στην ίδια την αντίληψη των αγορών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει αλλάξει εντελώς» είπε.

Σχετικά με πιθανό κούρεμα χρέους πριν από τον Σεπτέμβρη είπε πως «έχουμε συγκεκριμένα πράγματα για το τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα και νομίζω ότι υπάρχει σαφής δέσμευση ότι στο τέλος θα γίνουν και άλλα πράγματα, το ΔΝΤ θέλει πιο συγκεκριμένα, να δούμε τι θα αποφασίσει το Eurogroup».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις