Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Για ποιον λόγο η Ελλάδα ζητάει δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Για ποιον λόγο η Ελλάδα ζητάει δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα

Για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της ανεργίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απευθύνεται στην Παγκόσμια Τράπεζα ζητώντας νέο δάνειο και βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Όπως αναφέρει το άρθρο, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε ένα τριετές σχέδιο χρηματοδότησης για τη δημιουργία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, δηλαδή 450.000 θέσεων συνολικά. Η Αθήνα […]

world-bank

Για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της ανεργίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απευθύνεται στην Παγκόσμια Τράπεζα ζητώντας νέο δάνειο και βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε ένα τριετές σχέδιο χρηματοδότησης για τη δημιουργία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, δηλαδή 450.000 θέσεων συνολικά. Η Αθήνα κοστολογεί το εγχείρημα στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αίτημα πρέπει να περάσει από το εκτελεστικό συμβούλιο

Το Politico υποστηρίζει ότι ο Οργανισμός δεν έχει απαντήσει στο ελληνικό αίτημα. Αυτό, όμως, επιβεβαιώθηκε και επισήμως έπειτα από ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφο. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα πληροφόρησε το Politico πως δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη, καθώς το αίτημα πρέπει να περάσει από το εκτελεστικό συμβούλιο και να τύχει της έγκρισής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε απορρίψει το ενδεχόμενο εμπλοκής της στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται για αίτημα που αφορά το ελληνικό μνημόνιο, αλλά επιπλέον χρηματοδότηση, αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Εάν γίνει δεκτό, το ελληνικό αίτημα θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη περισσότερο χρέος, τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχη για τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος προγράμματος διάσωσης» επισημαίνεται στο άρθρο.

Γιατί η Ελλάδα ζητάει δάνειο και από το «αδελφάκι» του ΔΝΤ την Παγκόσμια Τράπεζα

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο Politico πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων, περιλαμβανομένων της μακροχρόνιας ανεργίας, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας».

Ποια είναι η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρε για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ο οργανισμός συστάθηκε έπειτα από τη διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη διάσκεψη. Η Τράπεζα ως το 1968 χορηγούσε δάνεια σε μικρή σχετικά κλίμακα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε αναπτυξιακή βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τις τελευταίες δεκαετίες η Τράπεζα έχει δεχτεί εντονότατη κριτική από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις