Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ανεβάζει τον πήχη η κυβέρνηση : Επιδιώκει άμεσα συμφωνία με ταυτόχρονη νομοθέτηση “αντίμετρων”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ανεβάζει τον πήχη η κυβέρνηση : Επιδιώκει άμεσα συμφωνία με ταυτόχρονη νομοθέτηση “αντίμετρων”

Η κυβέρνηση επιμένει στο να εμφανίζεται  αισιόδοξη σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ως απόρροια της επιστροφής σήμερα των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας επωφελούς για την Ελλάδα. Προσδοκία που πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης που εμφανίζονται […]

tsipras1_0_2

Η κυβέρνηση επιμένει στο να εμφανίζεται  αισιόδοξη σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ως απόρροια της επιστροφής σήμερα των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας επωφελούς για την Ελλάδα. Προσδοκία που πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης που εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι αναφορικά με την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  και στην παρουσία του στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή δήλωσε εμφατικά πως τα λεγόμενα “αντίμετρα” θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Παράλληλα στην κυβέρνηση στοχεύουν στο να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, προκείμενου μέσα στον Απρίλη να συμφωνηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε η ελληνική οικονομία να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ; Καθώς οι μέχρι τώρα ενδείξεις καταδεικνύουν ότι οι διαφορές με τους δανειστές είναι αρκετά σημαντικές, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια γρήγορη και ταυτόχρονα επικερδής συμφωνία για την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου από πολλές πλευρές εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν επί μακρόν έως ότου βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που να μην ακυρώνει την κυβερνητική γραμμή του “μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος” και παράλληλα να παρέχει στους δανειστές τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση είναι αρκετά περίπλοκη, ενώ δεν λείπουν και οι απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στην ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας που θα επιβαρύνουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτές οι αντιδράσεις λάβουν την μορφή καταψήφισης των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, με το Μαξίμου να διαμηνύει με σαφήνεια πως όποιος  διαφωνεί, οφείλει να παραδώσει στο κόμμα την βουλευτική του έδρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις