Αθήνα

°C

kairos icon

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Ό,τι κι αν λένε για την Ελλάδα, πάντα η ανθρωπότητα θα της χρωστάει πολλά! (photos)
PLUS

Ό,τι κι αν λένε για την Ελλάδα, πάντα η ανθρωπότητα θα της χρωστάει πολλά! (photos)

Τα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες έχουν κατηγορηθεί για πολλά. Τεμπελιά, διαφθορά και αδιαφορία για το αύριο, είναι όσα χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν όσο οι Έλληνες λυγίζουν μπροστά στις απατήσεις των μνημονίων. Όμως, ό,τι κι αν λένε για την Ελλάδα, η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά σε αυτήν… Σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες […]

parthenon

Τα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες έχουν κατηγορηθεί για πολλά.

Τεμπελιά, διαφθορά και αδιαφορία για το αύριο, είναι όσα χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν όσο οι Έλληνες λυγίζουν μπροστά στις απατήσεις των μνημονίων.

Όμως, ό,τι κι αν λένε για την Ελλάδα, η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά σε αυτήν…

Σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες

ellada1

Η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη, είναι καθαρά ελληνικής καταγωγής. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα, κάτι που κατάφερε η Ελλάδα παρά τα οικονομικά προβλήματα που την ταλαιπωρούσαν. Μια μικρή χώρα, μπόρεσε να στείλει στον κόσμο, μήνυμα ενότητας κα φιλίας. Και τότε, τα κατάφερε με επιτυχία.

Σύσταση δικαστηρίων

ellada2

Η απονομή δικαιοσύνης ξεκινά ήδη από τη μυθολογία. Οι Ολύμπιοι Θεοί ήταν αυτοί που έκριναν ποιος αξίζει τιμωρία, αλλά και το είδος της. Στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Τα μεγαλύτερα δικαστήρια στην Αρχαία Αθήνα ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

Θέατρο

ellada3

Όσοι αγαπούν την τέχνη σε κάθε γωνιά του κόσμου, θα γνωρίζουν για το ιστορικό Αρχαίο Θέατρο. Η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη που επιτρεπόταν ακόμη και στους κρατούμενους να παρακολουθούν παραστάσεις. Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο, με τα περισσότερα να είναι χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή.

Δημοκρατία

1GR-12-E1-B -------------------- D: -------------------- Das Zeitalter des Perikles / Foltz Perikles, athen. Politiker, um 500 v. Chr. - 429 v.Chr. - "Das Zeitalter des Perikles". - (Versammlung der bedeutendsten Kuenstler, Dichter und Philosophen der Zeit). Druck, spaetere Kolorierung, nach dem Gemaelde, 1852 ff., von Philipp von Foltz (1805-1877). -------------------- F: -------------------- L'epoque de Pericles / Foltz Pericles, homme politique athenien, vers 500 av. J.-C. - 429 av. J.-C. - "Das Zeitalter des Perikles" (L'epoque de Pericles). - (Rassemblement des artistes, poetes et philosophes les plus connus de l'epoque). Impr., coloriee post., d'ap. le tableau, 1852, de Philipp von Foltz (1805-1877).

Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο “χρυσό αιώνα”.

Ντους

5

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα με αποχετευτικό σύστημα, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο. Οι Έλληνες διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε κοινόχρηστο ντους που χρησιμοποιούσαν φτωχοί κα πλούσιοι, σύστημα που ακολούθησαν ύστερα οι Ρωμαίοι.

Αναλογικός υπολογιστής

antikith

Δύτες στη θάλασσα των Αντικυθήρων είχαν εντοπίσει πριν εκατό περίπου χρόνια, ένα μυστήριο εργαλείο, που επί χρόνια οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη χρησιμότητα του. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, ανακάλυψαν πως επρόκειτο για έναν μηχανικό υπολογιστή που κατέγραφε το ηλιακό σύστημα.

Πίτσα

imagesT6RIAZZF

Το αγαπημένο σνακ όλου του πλανήτη, έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα. Οι πίτες πάνω στις οποίες τοποθετούσαν διάφορα προϊόντα, ήταν το καλύτερο σνακ των Ελλήνων. Η πίτσα, ήταν στην αρχαία του μορφή ο «πλακούς», μια βάση από ψωμί με βότανα πάνω που έψηναν στη συνέχεα σε καυτές πέτρες.

Mαθηματικά

pythagorasl

Αν και οι μαθητές βγάζουν «σπυράκια» όταν ακούνε για Τριγωνομετρία, Πυθαγώριο Θεώρημα και Ευκλείδια Γεωμετρία, ωστόσο αυτά ήταν βάση για την αρχιτεκτονική, την πλοήγηση και αμέτρητες ακόμη επιστήμες και όχι μόνο.

Καταπέλτης

3

Ο πρώτος καταπέλτης, που αύξησε τη δύναμη των πυρομαχικών , κατασκευάστηκε από Έλληνες, την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ νωρίτερα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. εμφανίστηκε το τόξο.

Ατμομηχανή

heron-aeolipile

Η αιολόσφαιρα, ήταν συσκευή που κινούνταν με τον ατμό. Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Έλληνα μαθηματικό Ήρωνα περίπου τον 1ο αιώνα π.Χ. Ήταν φυσικός και μηχανικός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις