Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Τρελό σκυλί”: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

“Τρελό σκυλί”: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο Τζέιμς Μάτις, γνωστός και ως Mad Dog είναι πλέον ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στρατηγός  των Πεζοναυτών. Ο Μάτις ηγήθηκε μίας από τις πιο σκληρές μάχες του ιρακινού πολέμου το 2004, της Φαλούτζα, ενώ έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο ικανούς ηγέτες που χρησιμοποιούν άσεμνο λεξιλόγιο και […]

glQrLyZPhwNjHKHPP8Is

Ο Τζέιμς Μάτις, γνωστός και ως Mad Dog είναι πλέον ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στρατηγός  των Πεζοναυτών.

Ο Μάτις ηγήθηκε μίας από τις πιο σκληρές μάχες του ιρακινού πολέμου το 2004, της Φαλούτζα, ενώ έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο ικανούς ηγέτες που χρησιμοποιούν άσεμνο λεξιλόγιο και προκαλούν με τις δηλώσεις τους.. Χαρακτηριστική δήλωση του ήταν αυτή το 2005, όταν είπε πως «έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους».

mattis

Αποστρατεύτηκε ως επικεφαλής της US Central Command το 2013, έχοντας στο βιογραφικό του 40 χρόνια στο Σώμα Πεζοναυτών. Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.

Σήμερα ο 66χρονος Ματίς δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για θέματα στρατηγικής και ηγεσίας, ενώ υπήρξε διακεκριμένος ερευνητής στο Dartmouth (John Sloan Dickey Center for International Understanding) το 2013.

Ωστόσο η ανάληψη της θέσης του υπουργού Άμυνας, είχε ως προϋπόθεση μια ρύθμιση, καθώς βάσει του ομοσπονδιακού νόμου έπρεπε να περάσουν εφτά τουλάχιστον έτη από την απόσυρση από την ενεργό υπηρεσία ώστε να αναλάβει απόστρατος καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Η ίδια παράκαμψη, είχε γίνει από το Κογκρέσο το 1950, όταν το υπουργείο πέρασε στα χέρια του στρατηγού Τζορτζ Μάρσαλ.

tzeims-matisto-lusasmeno-skuli-analambanei-upourgos-amunas.w_l

Ποια η θέση του για τη σχέση ΗΠΑ- Ρωσίας

Ο Ματίς υποστήριξε κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του, πως ο πρόεδρος της Ρωσίας «προσπαθεί να διχάσει την ατλαντική συμμαχία», τονίζοντας ωστόσο πως συμφωνεί με τον διάλογο των δύο χωρών– επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο 66χρονος απόστρατος, που διάβαζε τις γραπτές απαντήσεις για να απαντήσει στους γερουσιαστές, είπε πως η Ρωσία έχει επιλέξει να είναι «στρατηγικός αντίπαλος» και παρά την βούληση των χωρών για «συμμαχία», η Αμερική οφείλει να είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει αν αισθανθεί απειλή.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις