Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ωμή απειλή Σόιμπλε: Μέτρα και ΔΝΤ ή ξαφνικός θάνατος το καλοκαίρι
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ωμή απειλή Σόιμπλε: Μέτρα και ΔΝΤ ή ξαφνικός θάνατος το καλοκαίρι

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και πηγές της ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η προειδοποίηση έρχεται μετά τη δήλωση «φωτιά» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πως δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα. Η συνέντευξη Σόιμπλε στο […]

soible-2000-2

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και πηγές της ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η προειδοποίηση έρχεται μετά τη δήλωση «φωτιά» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πως δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.

Η συνέντευξη Σόιμπλε στο Bloomberg

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πώς «το πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του, το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ» και τόνισε πως αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».

Η συνέντευξή του είναι σαφής απειλή προς την ελληνική κυβέρνηση πώς αν δεν δεχθεί τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, όπως η μείωση του αφορολόγητου και αλλαγές στα εργασιακά, τότε ο Γερμανός αξιωματούχος δεν θα έφερνε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ένα νέο ελληνικό «πακέτο διάσωσης» στην περίπτωση που το Ταμείο έμενε εκτός. Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε, κατά πάσα πιθανότητα, το Grexit καθώς η χώρα μας θα έμενε χωρίς πηγή δανειοδότησης.

Στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας αρχίζουν και προετοιμάζονται όλοι για τις εκλογές που έχουν μπροστά τους και οι κυβερνώντες φοβούνται πως αν προωθούσαν στην Μπούντεσταγκ τη χρηματοδότηση νέου ελληνικού προγράμματος θα έδιναν ένα μεγάλο προεκλογικό «όπλο» στα χέρια της αντιπολίτευσης. Άλλωστε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ασκήσει επανειλημμένως πιέσεις σε βουλευτές για να διασφαλίσουν την κοινοβουλευτική στήριξη για πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης, το οποίο απαιτείται προκειμένου η Γερμανία να συμβάλει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, αλλά έχουν βρει «τείχος» απέναντί τους.

Οι κινήσεις των Βρυξελλών

Λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να υπερκεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Στόχος η επιστροφή των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από τις ολλανδικές εκλογές. Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση, υπογραμμίζουν πηγές της ευρωζώνης.

ESM: Το ΔΝΤ δεσμευμένο με το ελληνικό πρόγραμμα

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις