Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Ρουκέτα» Σόιμπλε στην Αθήνα: Μέτρα ΔΝΤ ή νέο μνημόνιο!
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Ρουκέτα» Σόιμπλε στην Αθήνα: Μέτρα ΔΝΤ ή νέο μνημόνιο!

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται στη διαπραγμάτευση για ακόμη μία φορά η χώρα μας. Οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες για την Ελλάδα καθώς όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε σειρά νέων δυσβάσταχτων μέτρων. Αυτά είτε θα είναι πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είτε θα είναι έμπνευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μιλάει για νέο μνημόνιο με […]

German Finance Minister Wolfgang Schaubl

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται στη διαπραγμάτευση για ακόμη μία φορά η χώρα μας. Οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες για την Ελλάδα καθώς όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε σειρά νέων δυσβάσταχτων μέτρων. Αυτά είτε θα είναι πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είτε θα είναι έμπνευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μιλάει για νέο μνημόνιο με Ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Τα μέτρα που απαιτεί που απαιτεί το ΔΝΤ είναι γνωστά και προκαλούν την αντίδραση της Αθήνας γιατί είναι σκληρά ενώ όλοι καταλαβαίνουν τι θα εμπεριέχει ένα νέο μνημόνιο σχεδιασμένο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και βασισμένο στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο.

Συνέντευξη Σόιμπλε στην Süddeutsche Zeitung

Στη μακροσκελή συνέντευξη, που βρίσκεται στηγερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία κυκλοφορεί σήμερα, ο Σόιμπλε τονίζει ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά.

«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά»

«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις