Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δακρυσμένο αντίο Ομπάμα στο Σικάγο! Αποχαιρέτισε τους Αμερικανούς
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δακρυσμένο αντίο Ομπάμα στο Σικάγο! Αποχαιρέτισε τους Αμερικανούς

Με ένα ευχαριστώ στον αμερικανικό λαό, “είτε συμφωνήσαμε, είτε όχι”, άρχισε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Σικάγο, την πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, ο Μπαράκ Ομπάμα. Μιλώντας σε ένα κατάμεστο ακροατήρι, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ  είπε ότι “οι συνομιλίες μαζί σας με κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσω”. “Με κάνατε καλύτερο πρόεδρο” […]

Συγκινημένος ο Ομπάμα αποχαιρέτησε τον αμερικανικό λαό - ΦΩΤΟ

Με ένα ευχαριστώ στον αμερικανικό λαό, “είτε συμφωνήσαμε, είτε όχι”, άρχισε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Σικάγο, την πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας σε ένα κατάμεστο ακροατήρι, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ  είπε ότι “οι συνομιλίες μαζί σας με κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσω”. “Με κάνατε καλύτερο πρόεδρο” είπε στο κοινό.

“Όταν συνέρχονται οι απλοί άνθρωποι, η αλλαγή γίνεται”, τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος χρησιμοποιώντας αναφορές στην αμερικανική ιστορία, αναφέρθηκε στο δικαίωμα στο ατομικό όνειρο και συγχρόνως τη συνεργασία “για το ευρύτερο καλό” της κοινωνίας.

“Η δημοκρατία απαιτεί δουλειά, μερικές φορές κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω,” είπε, προσθέτοντας ότι “η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από έναν ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο σε έναν άλλο”, είναι αξία της αμερικανικής δημοκρατίας, προτού αρχίσει να απαριθμεί τις επιτυχίες της κυβέρνησής του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εστίασε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στον αμερικανικό λαό στα επιτεύγματα της θητείας του και τη σημασία της δημοκρατίας, προτού καλέσει τους πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης εκατομμυρίων Αμερικανών, , η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.

Αναφερόμενος σε μερικά από τα θέματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, και το προσωπικό του, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν μαζί τους στο Σικάγο.

Έκλεισε την “Ομιλία του προς το Έθνος” εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

Δείτε το βίντεο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις