Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Στο “σκαμνί” ο δικαστής που είπε σε θύμα βιασμού γιατί “δεν έκλεισε τα πόδια”
ΚΟΣΜΟΣ

Στο “σκαμνί” ο δικαστής που είπε σε θύμα βιασμού γιατί “δεν έκλεισε τα πόδια”

Σάλο είχε προκαλέσει στον Καναδά η συμπεριφορά του δικαστή που ρώτησε την «κατηγορούμενη» όπως την είχε αποκαλέσει, γιατί δεν κράτησε τα πόδια της κλειστά, ώστε να αποφύγει τον βιασμό. Όσα είπε ο ομοσπονδιακός δικαστής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και τον Νοέμβριο μια επιτροπή εισηγήθηκε ομοφώνως την απομάκρυνση του Καμπ από τα καθήκοντα του. Ο τρόπος της […]

dikastirio_diki_dikigoros_sfuri_dikastis-medium-656x400

Σάλο είχε προκαλέσει στον Καναδά η συμπεριφορά του δικαστή που ρώτησε την «κατηγορούμενη» όπως την είχε αποκαλέσει, γιατί δεν κράτησε τα πόδια της κλειστά, ώστε να αποφύγει τον βιασμό.

Όσα είπε ο ομοσπονδιακός δικαστής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και τον Νοέμβριο μια επιτροπή εισηγήθηκε ομοφώνως την απομάκρυνση του Καμπ από τα καθήκοντα του. Ο τρόπος της δίκης βασιζόταν σε «δυσφημιστικούς μύθους και στερεότυπα για τις γυναίκες και στην υπαιτιότητα του θύματος», είχε υποστηρίξει η επιτροπή.

Τώρα, ο Ρόμπιν Καμπ αγωνιά για να κρατήσει τη θέση του. Οι δικηγόροι του, απευθυνόμενοι στο Καναδικό Δικαστικό Συμβούλιο, που εξετάζει κατά πόσον θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την απομάκρυνση του Καμπ, δήλωσαν πως η καθαίρεση δεν είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτή την υπόθεση.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, η συμπεριφορά του ως προεδρεύων του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα «άγνοιας και όχι πρόθεσης», ενώ σε ανακοίνωση τους υποστηρίζουν πως ο 64χρονος δικαστής «έχει εργαστεί σκληρά για να διορθώσει την έλλειψη γνώσεων του».

Το Δικαστικό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο γι’ αυτές τις υποθέσεις, θα συγκληθεί μέσα στο μήνα για να αποφασίσει κατά πόσο θα εισηγηθεί στην υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Γουίλσον-Ρέιμπολντ να ζητήσει από την βουλή την καθαίρεση του Καμπ.

Από το 1971 που συγκροτήθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο, δύο μόλις δικαστές έχουν «πέσει» στο τραπέζι, με τους ίδιους να παραιτούνται πριν απομακρυνθούν με απόφαση της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καμπ αθώωσε τον νεαρό που κατηγορήθηκε για τον βιασμό της 19χρονης το 2014, αλλά η απόφαση του ανατράπηκε κατόπιν προσφυγής και έχει καθοριστεί νέα δίκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις