Η κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε την παθογένεια που επικρατούσε, αλλά το είχε τρέξει το θέμα στη δικαιοσύνη και είχε μπλοκάρει ελέγχους, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Αναλυτική τοποθέτηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές ενέργειες αλλά και παραδεχόμενος ότι οι προσπάθειες για την εξυγίανση του Οργανισμού δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Όπως είπε, η κυβέρνηση όχι μόνο είχε επίγνωση των προβλημάτων, αλλά κινήθηκε θεσμικά και επιθετικά, μπλοκάροντας παράνομες πληρωμές, ενεργοποιώντας ελέγχους και αποστέλλοντας πλήθος υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών, 5.000 φυσικά πρόσωπα που ερευνώνται, ενώ αρκετοί εμπλέκονται ήδη σε δίκες σοβαρών αδικημάτων, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος αναφέρθηκε ευθέως στην υπόθεση Σημανδράκου, σημειώνοντας ότι η παραίτησή του ήταν προϊόν ασυνεννοησίας με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και όχι σύγκρουσης για τα ΑΦΜ, ενώ επέμεινε πως τα επίμαχα ΑΦΜ ελέγχθηκαν και δεν πληρώθηκαν.
Παρά τις πρωτοβουλίες, ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί κυβερνητική επιτυχία. «Κάναμε πολλά, αλλά δεν φτάνουν. Και το αναγνωρίζουμε», σημείωσε. Ερωτηθείς για την πιθανή εμπλοκή Βορίδη και Αυγενάκη, επέμεινε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι ποινικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι παραιτήσεις έγιναν για λόγους ευθιξίας». Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αξιολόγησης στοιχείων, απέκλεισε ωστόσο κάθε εμπλοκή υφυπουργών. Σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων, υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», αν και παραδέχθηκε πως ενδέχεται να υπάρξει συμψηφισμός με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. «Δύο κινήσεις θα γίνουν: να μειωθεί το πρόστιμο και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για τους αγρότες», είπε.
Ανακοίνωσε, τέλος, τη συνεργασία ΑΑΔΕ, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικής Αστυνομίας, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη σάρωση των ύποπτων ΑΦΜ, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ύψος των καταχρασθέντων κονδυλίων. Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπενθύμισε ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ, δεν αναγνωρίζεται από καμία τρίτη χώρα και έχει απορριφθεί πλήρως από την Ε.Ε. και την Αίγυπτο. Για το μεταναστευτικό, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική φύλαξης των συνόρων, όπως στον Έβρο και το Αιγαίο. Τέλος, με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, ο Μαρινάκης υπερασπίστηκε το κυβερνητικό αφήγημα περί σταθερότητας, ανάπτυξης και διεθνών επιτυχιών, αναφερόμενος σε ιστορικά χαμηλή ανεργία, 500.000 νέες θέσεις εργασίας και υψηλές επιδόσεις σε επενδύσεις και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
