Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

04

Ιουλίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι: Ο απόλυτος οδηγός για το πιο ζουμερό και τραγανό αποτέλεσμα
PLUS

Χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι: Ο απόλυτος οδηγός για το πιο ζουμερό και τραγανό αποτέλεσμα

Πώς να μαγειρέψετε τη τέλεια χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι

Η χοιρινή μπριζόλα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αν νομίζετε ότι η νοστιμιά της απογειώνεται μόνο στον φούρνο ή στα κάρβουνα, ξανασκεφτείτε το: το τηγάνι, όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, προσφέρει μια εμπειρία αντάξια εστιατορίου — με χρυσαφένια κρούστα εξωτερικά και τρυφερό, ζουμερό εσωτερικό. Ζητήστε από τον κρεοπώλη μπριζόλες με κόκκαλο και πάχος τουλάχιστον 2,5 εκατοστά. Το κόκκαλο προσφέρει νοστιμιά, ενώ το πάχος βοηθά να διατηρηθούν οι χυμοί. Στο σπίτι, τρυπήστε ελαφρώς το κρέας με πιρούνι — έτσι η μαρινάδα θα διεισδύσει καλύτερα.

Η γρήγορη και αποτελεσματική μαρινάδα

Αναμείξτε:

  • 3 φλ. νερό

  • ½ φλ. αλάτι

  • ¼ φλ. καστανή ζάχαρη

Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν πλήρως. Τοποθετήστε τις μπριζόλες μέσα στο υγρό και βάλτε τις στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά (ιδανικά 4–6 ώρες). Το αλάτι θα «σπάσει» τις ίνες του κρέατος, κάνοντάς το πιο μαλακό και γευστικό.

Στο τηγάνι, βήμα-βήμα

  1. Στεγνώστε καλά τις μπριζόλες με χαρτί κουζίνας.

  2. Ζεστάνετε δυνατά ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να καπνίσει ελαφρά.

  3. Τοποθετήστε τις μπριζόλες και ψήστε 1 λεπτό ανά πλευρά για να «κλείσει» το κρέας.

  4. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίστε το ψήσιμο για 8–10 λεπτά, γυρνώντας τις μπριζόλες ανά τακτά διαστήματα.

  5. Στο τέλος, προσθέστε 2 κ.σ. βούτυρο, 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες) και λίγο φρέσκο θυμάρι. Με ένα κουτάλι, περιχύστε το αρωματισμένο βούτυρο πάνω στο κρέας για μοναδικό άρωμα και γεύση.

Βγάλτε τις μπριζόλες από το τηγάνι και αφήστε τις να ξεκουραστούν 5–7 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να «επιστρέψουν» στο κρέας. Περιχύστε με τη sauce από το τηγάνι και συνοδέψτε με τηγανητές πατάτες, πουρέ ή φρέσκια χωριάτικη σαλάτα.

Bonus Tip

Γιατί να την προτιμήσετε στο τηγάνι; Γιατί είναι γρήγορη, προσιτή και απίστευτα γευστική. Με μια καλή μαρινάδα, σωστό ψήσιμο και λίγο αρωματικό βούτυρο, η χοιρινή μπριζόλα του τηγανιού μπορεί να γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο – ακόμα κι αν στο σπίτι δεν έχετε ψησταριά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις