Η 67χρονη Truong My Lan καταδικάστηκε σε θάνατο για την εμπλοκή της σε απάτη-μαμούθ ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Το Βιετνάμ προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας νομική μεταρρύθμιση, καταργώντας τη θανατική ποινή για οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η υπεξαίρεση, η δωροδοκία και η διακίνηση ναρκωτικών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σώσει τη ζωή της Truong My Lan, ισχυρής επιχειρηματίας του κλάδου ακινήτων, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για συμμετοχή σε σκάνδαλο απάτης άνω των 12 δισ. δολαρίων – το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.
Οι τροποποιήσεις, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή την Τετάρτη, προβλέπουν ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για τα εν λόγω εγκλήματα, αλλά δεν έχουν εκτελεστεί έως την 1η Ιουλίου 2025, θα δουν τις ποινές τους να μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη, κατόπιν έγκρισης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η 67χρονη Lan, πρόεδρος του ομίλου Van Thinh Phat, εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ του Βιετνάμ για το 2022, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν τεράστια δάνεια μέσω της Saigon Commercial Bank. Ο δικηγόρος της δήλωσε πως πλέον πληροί τις προϋποθέσεις για εξαίρεση από τη θανατική ποινή, ενώ η υπεράσπιση εργάζεται και για την αποπληρωμή αποζημιώσεων, με στόχο πιθανή περαιτέρω επιείκεια.
Η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα επηρεάζει και άλλες ηχηρές υποθέσεις, όπως αυτή του προέδρου του Phuc Son Group, Nguyen Van Hau, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκίες ύψους 5 εκατ. δολαρίων. Πλέον, η θανατική ποινή στο Βιετνάμ διατηρείται μόνο για δέκα εγκλήματα, ανάμεσά τους ο φόνος, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και η τρομοκρατία. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, με ενδεχόμενες συνέπειες τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή εικόνα της χώρας.
