Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Ιουνίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Taste Atlas 2025: Αυτά είναι τα 50 κορυφαία κατσικίσια τυριά στον κόσμο
PLUS

Taste Atlas 2025: Αυτά είναι τα 50 κορυφαία κατσικίσια τυριά στον κόσμο

Taste Atlas 2025: Ποια 17 ελληνικά είναι στη λίστα

Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να κατακτά τις διεθνείς γαστρονομικές σκηνές, με το Taste Atlas να την ανακηρύσσει και πάλι κορυφαία στον κόσμο. Αυτή τη φορά, η διάκριση έρχεται μέσα από τη λίστα με τα 50 καλύτερα κατσικίσια τυριά παγκοσμίως, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει εντυπωσιακά 17 θέσεις, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Στην κορυφή της κατάταξης φιγουράρει η σφέλα Μεσσηνίας, ένα παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί με βαθιά γεύση και βαθμολογία 4,6. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα —ή συνδυασμό αυτών— από ζώα που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο στις περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει κοπή του τυροπήγματος, επαναθέρμανση, στράγγισμα, αλάτισμα και ωρίμανση σε άλμη για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Την πεντάδα συμπληρώνει η φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού στην 5η θέση, ενώ ακολουθούν η μυζήθρα (6η), το κεφαλοτύρι (7η) και το μανούρι (10η). Άλλες σημαντικές παρουσίες είναι το μαστέλο Χίου (11η), το κατίκι Δομοκού (13η), η ξυνομυζήθρα Κρήτης (14η), το γαλοτύρι (16η), η κοπανιστή Κυκλάδων (21η), το κρασοτύρι (25η), το ταλαγάνι (28η), ο μπάτζος (30ή), το κρασοτύρι Κω (41η), το σουρωτό (48η), το πηχτόγαλο Χανίων (49η) και η καθούρα Ικαρίας που κλείνει τη χρυσή 50άδα. Η ελληνική υπεροχή γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι ακολουθούν τα γαλλικά τυριά με 16 θέσεις, ενώ άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Τουρκία περιορίζονται σε λιγότερες παρουσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις