Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

24

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Νέοι και social media: 7 στους 10 αισθάνονται χειρότερα μετά τη χρήση
PLUS

Νέοι και social media: 7 στους 10 αισθάνονται χειρότερα μετά τη χρήση

Νέοι και social media: Αυξάνεται η ανάγκη για ρύθμιση

Μια νέα βρετανική έρευνα αναδεικνύει την αυξανόμενη ψυχολογική κόπωση των νέων από τη συνεχή ψηφιακή έκθεση, με σημαντική μερίδα τους να επιθυμεί ακόμη και έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο. Επτά στους δέκα νέους ηλικίας 16 έως 21 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση των social media, ενώ το 50% ανέφερε ότι θα προτιμούσε να ζει σε έναν κόσμο χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τον οργανισμό British Standards Institution σε δείγμα 1.293 νέων, σκιαγραφεί μια γενιά σε σύγχυση και αμφισβήτηση απέναντι στην ψηφιακή πραγματικότητα. Ενδεικτικά, το 46% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να έχει μεγαλώσει χωρίς καμία επαφή με το διαδίκτυο, ενώ το 42% κρύβει από τους γονείς του τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Η έρευνα καταγράφει επίσης το φαινόμενο της ψηφιακής παραπλάνησης:

  • Το 42% παραδέχεται ότι είπε ψέματα για την ηλικία του.

  • Το 40% διατηρεί ψεύτικο προφίλ.

  • Το 27% προσποιήθηκε ότι είναι τελείως διαφορετικό άτομο.

man sitting inside car

Επιπλέον, 1 στους 4 νέους δήλωσε ότι περνά τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 27% έχει μοιραστεί την τοποθεσία του με αγνώστους. Το 68% δηλώνει ότι ο αυξημένος χρόνος online κατά την περίοδο της πανδημίας είχε αρνητική επίδραση στην ψυχική του υγεία. Η αυξανόμενη ανησυχία για την επίδραση του διαδικτύου στους ανήλικους και νέους φέρνει στο προσκήνιο πολιτικές συζητήσεις. Ο υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Peter Kyle, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «ψηφιακής απαγόρευσης κυκλοφορίας» για εφαρμογές όπως TikTok και Instagram, περιορίζοντας τη χρήση τους μετά τις 22:00. Ωστόσο, οργανώσεις προειδοποιούν ότι τέτοια μέτρα δεν αρκούν. Η Rani Govender από το NSPCC επεσήμανε ότι οι απαγορεύσεις ωραρίου δεν προστατεύουν από τους κινδύνους, καθώς οι νέοι θα εξακολουθούν να εκτίθενται σε επιβλαβές περιεχόμενο οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Τόνισε την ανάγκη για ασφαλέστερο σχεδιασμό πλατφορμών και λιγότερο εθιστικό περιεχόμενο.

Ο Andy Burrows, επικεφαλής της Molly Rose Foundation, που εστιάζει στην πρόληψη των αυτοκτονιών, υπογράμμισε πως οι νέοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους αλλά δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Επισήμανε πως οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν με ραγδαίο τρόπο τους χρήστες σε περιεχόμενο επιβλαβές, χωρίς να το επιδιώκουν, και κάλεσε σε ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. «Η ρύθμιση των πλατφορμών πρέπει να ξεκινά από τις ανάγκες των παιδιών και όχι από τις επιδιώξεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η νέα γενιά δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει λιγότερη ψηφιακή εξάρτηση, περισσότερη προστασία και ουσιαστική παρέμβαση. Η εποχή που το διαδίκτυο αποτελούσε αποκλειστικά υπόσχεση ελευθερίας και έκφρασης έχει παρέλθει. Τώρα, η ψηφιακή κόπωση, η παραπληροφόρηση και η απώλεια ταυτότητας φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για υπεύθυνο επανασχεδιασμό της σχέσης τεχνολογίας και κοινωνίας – ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους: τους νέους.

a woman sitting on the ground next to a brick wall

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις