Ψηφιακό άλμα στο Δημόσιο: Εκπαίδευση 2.000 υπαλλήλων σε τεχνητή νοημοσύνη και cloud τεχνολογίες
Με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και την ουσιαστική είσοδο του κράτους στην ψηφιακή εποχή, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Microsoft, υλοποιεί για δεύτερη χρονιά εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης δημοσίων υπαλλήλων σε νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της καινοτόμου πρωτοβουλίας Microsoft Civil Servants Academy, της πρώτης παγκοσμίως Ακαδημίας αποκλειστικά για δημόσιους υπαλλήλους, η οποία εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το 2023. Μέχρι το 2025, τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι αναμένεται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι τεχνολογίες cloud. Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέπεται η υλοποίηση 14 στοχευμένων ταχύρρυθμων προγραμμάτων, που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την άμεση εφαρμογή των γνώσεων στην πράξη. Τα προγράμματα απευθύνονται κυρίως σε υπαλλήλους που έχουν σπουδές ή αντικείμενο εργασίας σχετικό με την πληροφορική και καλύπτουν θεματικές όπως:
-
Ανάπτυξη εφαρμογών AI
-
Υλοποίηση λύσεων Microsoft Azure
-
Αντιμετώπιση και πρόληψη κυβερνοαπειλών
Η εκπαίδευση θα συνοδεύεται από πιστοποίηση διεθνούς κύρους, η οποία θα μοριοδοτείται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τα προγράμματα εντάσσονται στον οδικό χάρτη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0, με στόχο τη δημιουργία μιας ψηφιακά ώριμης και ευέλικτης δημόσιας διοίκησης. Ένα ακόμα στρατηγικό πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας είναι η δυνατότητα του ΕΚΔΔΑ να συγκροτήσει δίκτυο πιστοποιημένων εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν την επιμόρφωση και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας μεγάλης κλίμακας μεταφορά γνώσης σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τη Microsoft, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «στρατηγική δέσμευση για τη μετάβαση της δημόσιας διοίκησης σε ένα σύγχρονο, ψηφιακά ώριμο και παραγωγικό περιβάλλον». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Βασίλειος Εξαρχος, τόνισε πως «η συνεργασία με τη Microsoft επιτρέπει στο ΕΚΔΔΑ να δημιουργήσει ένα μοντέλο επιμόρφωσης που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing». Η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «παράδειγμα καλής πρακτικής για ολόκληρο το οικοσύστημα της Microsoft παγκοσμίως», υπογραμμίζοντας πως αποδεικνύει «πώς μια χώρα μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ευκαιρίες μέσω της ψηφιακής καινοτομίας».
