Εκτός ορίων αντιπαράθεση στη Βουλή για το πόρισμα Καρώνη: Τα "ψέματα" της αντιπολίτευσης, οι "αλήτες" και οι "κλόουν της πολιτικής"
Σε σκηνικό πολιτικού εκτροχιασμού μετατράπηκε η συνεδρίαση της Βουλής με επίκεντρο το πολυσυζητημένο πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη για την τραγωδία των Τεμπών. Το θέμα, που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και δοκιμάζει διαρκώς την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, οδήγησε σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έντονες αποδοκιμασίες και θεσμικά ερωτήματα. Στο επίκεντρο της έντασης βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά και εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Η αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για “επικοινωνιακή εργαλειοποίηση” του πορίσματος Καρώνη και έκανε λόγο για αντιφατικά ή ψευδή στοιχεία στην έκθεση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Με σκληρή γλώσσα, ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε: «Κύριε Βελόπουλε, οι νεκροί τελικά είναι 57; Οι 53 που λέγατε ότι αγνοούνται, τι έγιναν; Τα τρία βαγόνια που δήθεν εξαφανίστηκαν, τα βρήκατε; Η εταιρεία με τους 25 τόνους ξυλόλιο, ποια είναι; Ο λαθρέμπορος; Τα μυγάκια στα βίντεο με τα οποία στήσατε σενάρια απάτης μέσα στον χειμώνα; Οι 50.000 “κουκουλοφόροι” λογαριασμοί που υποτίθεται ενεργοποιήθηκαν από φιλική προς εσάς ξένη χώρα;». Ο υπουργός επέμεινε ότι η δημόσια συζήτηση έχει δηλητηριαστεί από κατασκευασμένες θεωρίες συνωμοσίας, με επιπτώσεις όχι μόνο στη μνήμη των θυμάτων, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας: «Παραλίγο να την πληρώσει η Ελλάδα από τη συνωμοσιολογία που εκπορεύτηκε τόσο από το εσωτερικό όσο και από εξωτερικές δυνάμεις». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον κ. Φλωρίδη για «πολιτικό αυταρχισμό» και διαστρέβλωση των δηλώσεών του: «Ποτέ δεν μίλησα εγώ για παραπάνω νεκρούς, ούτε για τόνους ξυλολίου. Μετέφερα ερωτήματα των συγγενών. Ο τρόπος που απαντάτε είναι αίσχιστος πολιτικαντισμός και προσβάλει τον θεσμό που εκπροσωπείτε».
Ηλιόπουλος προς Φλωρίδη: «Σε λίγο θα ζητήσετε και συγγνώμη από τις οικογένειες»
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει το πόρισμα ως πολιτικό εργαλείο για να μεταθέσει ευθύνες: «Μας είπατε πως ταλαιπωρήθηκε η χώρα. Σε λίγο θα πείτε πως οι οικογένειες σας οφείλουν και συγγνώμη». Ο Γιώργος Φλωρίδης του απάντησε σε υψηλούς τόνους: «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τα άθλια ψέματά σας. Εκμεταλλευτήκατε τον πόνο των οικογενειών για πολιτικά οφέλη. Εσείς θα έπρεπε να δώσετε λόγο. Εγώ παρέδωσα την έδρα μου όταν έπρεπε. Εσείς θα το κάνατε;».
Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος ακούστηκε εκτός μικροφώνου να φωνάζει τη λέξη «αλήτες», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης ζήτησε τη διαγραφή της φράσης από τα πρακτικά, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης απαίτησε δημόσια ανάκληση: «Δεν μπορεί να αποκαλούμαστε ‘αλήτες’ παρουσία σχολείων και ολόκληρης της κοινωνίας. Αν δεν ανακαλέσει ο κ. Ηλιόπουλος, πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις». Ο ίδιος κάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει συγγνώμη για τις βαριές κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει στο παρελθόν κατά του νεκρού μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Το κλίμα πολώθηκε περαιτέρω όταν τον λόγο έλαβε ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «φλωριδισμό» που θυμίζει τις πρακτικές της εφημερίδας Αυριανή: «Την ώρα που μιλάμε για 57 νεκρούς, οι βουλευτές σας χειροκροτούν. Αυτό είναι ο ορισμός της πολιτικής αναισθησίας». Την πιο σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ως: «κλόουν της πολιτικής που περιφέρεται από κόμμα σε κόμμα» και υποστηρίζοντας ότι «όσα είπε είναι ντροπή για την εθνική αντιπροσωπεία».
