Ρωσία - Ουκρανία: Η ρωσική αντιπροσωπεία θα περιμένει τους Ουκρανούς στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, λέει το Κρεμλίνο
Με εντατικές διπλωματικές διεργασίες και συνεχή αλλαγή στη σύνθεση των αντιπροσωπειών προετοιμάζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Η αβεβαιότητα για το ποιος τελικά θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει έντονη, ενώ όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής – παραμένουν ανοιχτά. Αν και η παρουσία των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρείται δεδομένη, η συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει αβέβαιη. Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την παρουσία του, παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Πούτιν που φέρεται να ζήτησε τη διεξαγωγή αυτής της συνάντησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο APA, την ηγεσία της ρωσικής αντιπροσωπείας θα αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πλαισιωμένος από τον Γιούρι Ουσάκοφ, στενό σύμβουλο του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σε δηλώσεις του στο TASS, επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «σοβαρές συνομιλίες», αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προσέλθει με ειλικρινή πρόθεση. Από αμερικανικής πλευράς, ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για την άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, καθώς και ο ομόλογός του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που πραγματοποιεί επίσημη περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί, εφόσον υπάρξει ουσιαστικό διπλωματικό κίνητρο.
Το σκεφτόταν και ο Τραμπ
Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανέφερε πως «ενδέχεται να υπάρξει καλό αποτέλεσμα» από τις συνομιλίες της Πέμπτης και αποκάλυψε ότι «σκεφτόταν σοβαρά» να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε ότι η πιθανότητα συμμετοχής του Αμερικανού προέδρου ασκεί ήδη «μεγάλη πίεση στον Πούτιν», χωρίς να είναι βέβαιο αν αυτό θα επηρεάσει τελικά τη ρωσική στάση.Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη απευθείας συνομιλίας με τον Πούτιν, θεωρώντας ότι μόνον έτσι μπορεί να προκύψει ουσιαστική κατάπαυση του πυρός. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι εάν η Μόσχα δεν συμμετάσχει ενεργά και δεν υποστηρίξει με σαφήνεια την ειρηνευτική προσπάθεια, αυτό θα αποτελέσει απόδειξη ότι η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί καμία πραγματική διαπραγμάτευση.
«Αν ο Πούτιν δεν προσέλθει, αν δεν στηρίξει την εκεχειρία, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να μιλήσει. Δεν θέλει ειρήνη, δεν θέλει ούτε κατάπαυση του πυρός, ούτε συνάντηση, ούτε λύση», δήλωσε με έμφαση ο Ουκρανός πρόεδρος. Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος θα πράξει «τα πάντα για να γίνει αυτή η συνάντηση» και να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ κάλεσε τη Δύση να αυξήσει την πίεση προς τη Μόσχα σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών.
