Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

11

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διπλωματική ένταση για την Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση για την Ουκρανία

Ο Πούτιν προτείνει συνομιλίες, ο Τραμπ ελπίζει, ο Μακρόν απορρίπτει χωρίς εκεχειρία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας, καθώς οι πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός συγκρούονται με τη δυσπιστία και τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις των μεγάλων δυνάμεων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε αιφνιδιαστικά άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα με το Κίεβο, θέτοντας ως ημερομηνία έναρξης τη 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Δύση εμφανίζεται επιφυλακτική, ζητώντας άμεση και άνευ όρων εκεχειρία ως προϋπόθεση κάθε πολιτικής διεργασίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε θετικά τη ρωσική πρόταση, εκφράζοντας αισιοδοξία για μια ιστορική καμπή. «Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social, συμπληρώνοντας πως θα συνεχίσει να εργάζεται «με τις δύο πλευρές» για την επίτευξη ειρήνης. Επανέλαβε ότι το τέλος του πολέμου θα σώσει «εκατοντάδες χιλιάδες ζωές» και υπογράμμισε την προσωπική του δέσμευση σε μια διπλωματική λύση. Παράλληλα, ο Τραμπ χαιρέτισε την αναστολή των συγκρούσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία των δύο χωρών «δυναμική και υπεύθυνη», ενώ ανακοίνωσε πρόθεση ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις δύο ασιατικές δυνάμεις.

Μακρόν: «Χωρίς εκεχειρία, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις»

Αντιθέτως, ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την πρόταση Πούτιν. Μιλώντας από την Πολωνία, μετά την επιστροφή του από το Κίεβο όπου συμμετείχε σε κοινή επίσκεψη με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού». Ο Μακρόν εκτίμησε ότι η κίνηση Πούτιν «δείχνει προσπάθεια διατήρησης της ασάφειας» και αποφυγής μιας σαφούς τοποθέτησης επί του αιτήματος της Δύσης για πλήρη 30ήμερη εκεχειρία. Κατά τον ίδιο, ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την αποδοχή ενός τελεσίγραφου, παρουσιάζοντας «παράλληλες προτάσεις» που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των συμμάχων της Ουκρανίας. «Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να δεχθούν την πρόταση Πούτιν όσο βομβαρδίζονται», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Δύσης πρέπει να είναι ενιαία: εκεχειρία τώρα, διαπραγματεύσεις μετά.

Η Ευρώπη πιέζει – Η Ρωσία επιμένει

Η δυτική συμμαχία φαίνεται ενωμένη στη γραμμή της πίεσης προς τη Μόσχα, με κοινή στάση απέναντι στην ανάγκη άμεσης παύσης των εχθροπραξιών. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες διεμήνυσαν από το Κίεβο ότι, αν η Ρωσία δεν αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες μαζικές κυρώσεις. Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει στην ανάγκη εστίασης «στα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» και δηλώνει έτοιμος για απευθείας διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις. Η πρωτοβουλία για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταφράζεται ως τακτική ελιγμού από τη Δύση, αλλά ενδέχεται να λειτουργήσει ως διπλωματικό άνοιγμα αν συνοδευτεί από αποκλιμάκωση στο πεδίο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις