Το φαινόμενο του Coffee Badging και πώς επηρεάζει την εικόνα σας στην εργασία
Από την εποχή του Covid και μετά, εκτός από την καραντίνα, τα γάντια, τις μάσκες και τα αντισηπτικά, έμειναν και κάποια ευεργετικά κατάλοιπα — όπως η εξ αποστάσεως εργασία, δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να δουλεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου από το σπίτι. Μαζί με αυτές τις νέες συνθήκες, γεννήθηκαν και νέοι όροι. Ένας από αυτούς είναι το «coffee badging», δηλαδή να περνά κανείς από το γραφείο απλώς για να πιει έναν καφέ και να συζητήσει με συναδέλφους και έπειτα να επιστρέφει στο σπίτι για να συνεχίσει την εργασία του. Για κάποιους, αυτή η συνήθεια είναι συνώνυμη της έλλειψης δέσμευσης, ενώ για άλλους αποτελεί έναν σύγχρονο και ισορροπημένο τρόπο διατήρησης των επαγγελματικών σχέσεων, χωρίς να θυσιάζεται η παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Milena Brentan, σύμβουλο της High Leadership, το coffee badging αποτελεί μια προσαρμογή στη νέα λογική της εργασίας. Όπως εξηγεί, «αν όλα μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως και οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιλέγουν να πηγαίνουν στο γραφείο, αυτό συμβαίνει επειδή η κοινωνική αλληλεπίδραση έχει σημασία». Οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και η κουλτούρα μιας εταιρείας δεν χτίζονται μόνο με σκληρή δουλειά, αλλά και μέσα από αυθόρμητες συζητήσεις και συναντήσεις, κάτι που αναγνωρίζουν και πολλές εξ αποστάσεως εταιρείες, οι οποίες οργανώνουν δια ζώσης συναντήσεις κάθε έξι μήνες ή μία φορά τον χρόνο. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει και την παραγωγικότητα με βάση την αυτονομία, σύμφωνα με την Brentan. «Υπάρχει ένα κομμάτι της εργασίας που απαιτεί συγκέντρωση, ησυχία και ιδιωτικότητα – και το γραφείο δεν τα προσφέρει πάντα. Το coffee badging δεν αφορά την αποφυγή της δουλειάς, αλλά την προσαρμογή της ρουτίνας στις ανάγκες του εργαζομένου».
Η αντίληψη για το coffee badging διαφέρει ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε εταιρείας. Σε περιβάλλοντα όπου η φυσική παρουσία εξακολουθεί να έχει βαρύτητα, η πρακτική αυτή ενδέχεται να θεωρηθεί ένδειξη μειωμένης αφοσίωσης. Αντίθετα, σε πιο ώριμα και ευέλικτα εργασιακά περιβάλλοντα, μπορεί να ερμηνευθεί ως έξυπνη διαχείριση χρόνου και παραγωγικότητας. Ο ειδικός σε θέματα καριέρας Andrea Deis επισημαίνει ότι «αν ο προϊστάμενος συνεχίζει να θεωρεί το “παρών” ως δείκτη παραγωγικότητας, η πρακτική αυτή πιθανότατα θα αποδοκιμαστεί. Αν όμως το ζητούμενο είναι οι παραδόσεις και τα αποτελέσματα, τότε το coffee badging ενισχύει την εικόνα ενός αυτόνομου και αποφασιστικού εργαζομένου».
Μια προσαρμοστική απάντηση στη νέα εργασιακή εποχή
Το coffee badging δεν αποτελεί κανόνα, αλλά μια εναλλακτική απάντηση στα μοντέλα εργασίας που συνυπάρχουν σήμερα: δια ζώσης, υβριδικά και εξ αποστάσεως. Σε εταιρείες με υβριδικό μοντέλο, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, διατηρώντας την ομαδική σύνδεση χωρίς απώλεια της ατομικής παραγωγικότητας. Ωστόσο, σε πιο παραδοσιακά περιβάλλοντα, ενδέχεται να εγείρει ερωτήματα ως προς την αφοσίωση των εργαζομένων και τη δέσμευσή τους. Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν πως το ζητούμενο δεν είναι ο έλεγχος της φυσικής παρουσίας, αλλά η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να εμπνέει τους εργαζομένους να παρευρίσκονται. Όπως επισημαίνει ο Deis: «Δεν έχει νόημα να ζητάς από τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο γραφείο, αν αυτό που βρίσκουν εκεί είναι ένα ψυχρό, αποκομμένο και άσκοπο περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ότι η παρουσία τους έχει νόημα».
