Απειλές από τον Μεντβέντεφ
Με σαφείς απειλές εναντίον του Κιέβου επανήλθε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ουκρανίας κατά της Μόσχας στις 9 Μαΐου θα έχει «καταστροφικές συνέπειες». Η δήλωσή του έρχεται σε συνέχεια των τοποθετήσεων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος –απαντώντας στην πρόταση Πούτιν για τριήμερη κατάπαυση του πυρός– υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αξιωματούχων που πρόκειται να παρευρεθούν στη ρωσική πρωτεύουσα την Ημέρα της Νίκης.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη εκεχειρίας από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, με αφορμή την 80ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Στις 9 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να υποδεχθεί στην Κόκκινη Πλατεία ηγέτες από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Λευκορωσία, στο πλαίσιο της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την πρόταση για εκεχειρία «επικοινωνιακό τέχνασμα» και δήλωσε πως μια σοβαρή παύση των εχθροπραξιών θα έπρεπε να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα για να έχει νόημα. Παράλληλα, επεσήμανε τον κίνδυνο προβοκάτσιας από την πλευρά της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα συμβεί εκείνη τη μέρα».
Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο Μεντβέντεφ απάντησε ότι «κανείς δεν ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από το Κίεβο» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζελένσκι «προβοκατόρικες». Προειδοποίησε δε πως σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης ανήμερα της επετείου, «ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να υπάρχει ώστε να δει την επόμενη μέρα».
Ζαχάροβα κατά Ζελένσκι: «Τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας – Δεν σέβεται ούτε τον βετεράνο παππού του»
