Τραμπ - Ουκρανία: Η Κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε την Πρωτομαγιά το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να στείλει οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία
Την πρώτη αποστολή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία ενέκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ–Ουκρανίας για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική έναντι του Κιέβου επί της παρούσας προεδρίας του. Όπως έγινε γνωστό την Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο για το σχέδιο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση αφότου ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, με τη στήριξη να έρχεται σε άμεση σύνδεση με την ενεργειακή και στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, αλλά και ως πολιτική απάντηση στις διεθνείς επικρίσεις για «ουδετερότητα» της νέας κυβέρνησης Τραμπ στο ουκρανικό μέτωπο. Με αυτή την κίνηση, ο Τραμπ στέλνει μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επανενεργοποιήσουν την αμυντική τους στήριξη προς την Ουκρανία – υπό όρους που εξυπηρετούν και τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου αφορά την εκμετάλλευση των σπάνιων ορυκτών της Ουκρανίας, κρίσιμων για την παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία, και θεωρείται από Ουκρανούς αξιωματούχους ως καταλύτης για την αποδέσμευση στρατιωτικής στήριξης. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να πέτυχε σημαντικές παραχωρήσεις στην τελική μορφή της συμφωνίας, όπως ανέφεραν αναλυτές στους New York Times. Το Κίεβο κατάφερε να αντισταθεί σε αμερικανικές απαιτήσεις που κρίθηκαν υπερβολικές, διατηρώντας –σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ– «πλήρη έλεγχο των φυσικών πόρων, του υπεδάφους και των υποδομών της χώρας». Παράλληλα, το Κίεβο εξασφάλισε τη ρητή δέσμευση ότι οι όροι της συμφωνίας δεν θα παρεμποδίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας ούτε θα υπονομεύσουν την κυριαρχία της μέσω νομικής υπαγωγής στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Ζελένσκι φέρεται να επέμεινε –και τελικά να πέτυχε– να αποσυνδεθεί η νέα στρατιωτική βοήθεια από την αποπληρωμή προηγούμενων αποστολών, τις οποίες ο Τραμπ αρχικά ζητούσε να καλυφθούν οικονομικά από την Ουκρανία.
Οικονομική στρατηγική και πολιτικά μηνύματα
Η συμφωνία, που τελεί υπό την τελική έγκριση του ουκρανικού κοινοβουλίου, περιλαμβάνει και τεχνικά παραρτήματα τα οποία θα διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, ήδη ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική οικονομική εταιρική σχέση», επισημαίνοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσανατολισμένες στη μακροπρόθεσμη υποστήριξη μιας κυρίαρχης, ελεύθερης και ευημερούσας Ουκρανίας». Η δήλωση Μπέσεντ συνοδεύτηκε από την υπογράμμιση ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα, πως η Ουάσινγκτον δεν αποσύρεται από τον γεωπολιτικό της ρόλο, ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση Τραμπ επιλέγει διαφορετικούς δρόμους από εκείνους της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης.
Το επόμενο διάστημα θα καταδείξει εάν η συγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια σηματοδοτεί αλλαγή πορείας της Ουάσινγκτον στο ουκρανικό μέτωπο ή αν πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση υπό αυστηρούς όρους. Οι διπλωματικές ισορροπίες παραμένουν λεπτές, ενώ τα αντανακλαστικά της Ρωσίας αναμένονται με ενδιαφέρον. Το μόνο βέβαιο είναι πως, με αφετηρία τη συμφωνία για τα ορυκτά, ξεκινά μια νέα περίοδος διαπραγματεύσεων και επανακαθορισμού των σχέσεων ΗΠΑ–Ουκρανίας, με το Κρεμλίνο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
