Πατίνια Αθήνα: Στροφή στο μοντέλο Παρισιού εξετάζει ο Δήμος Αθηναίων

ΕΛΛΑΔΑ

Πατίνια Αθήνα: Στροφή στο μοντέλο Παρισιού εξετάζει ο Δήμος Αθηναίων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πατίνια Αθήνα: Σχέδιο για απαγορεύσεις, σταθμεύσεις και πρόστιμα

30.04.2025 | 21:41

Αποφασισμένος να βάλει τάξη στο άναρχο καθεστώς των ηλεκτρικών πατινιών εμφανίζεται ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος εξετάζει σοβαρά την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τη λειτουργία τους, στα πρότυπα όσων εφαρμόζει ήδη η γαλλική πρωτεύουσα. Το ζήτημα ήρθε εκτενώς στο προσκήνιο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη σύσσωμη αντιπολίτευση να θέτει επιτακτικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους της Αθήνας. Ασφάλεια πεζών, έλλειψη κανόνων στάθμευσης, πληθώρα εταιρειών και πλήρης απουσία ελέγχου συνθέτουν μια καθημερινότητα που, όπως επισημάνθηκε, αγγίζει τα όρια του χάους. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό, δεσμευόμενος ότι η δημοτική αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες: «Το θέμα με τα πατίνια είναι απαράδεκτο. Ζητήσαμε συναντήσεις με τις εταιρείες, αλλά ο νόμος είναι περιοριστικός. Ωστόσο, έχουμε ήδη ξεκινήσει προεργασία για να μπει μια τάξη».

Σχέδιο περιορισμών: Απαγορεύσεις, σταθμοί στάθμευσης και πρόστιμα

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, το σχέδιο του δήμου περιλαμβάνει την απαγόρευση χρήσης πατινιών σε οδικές αρτηρίες όπου ισχύει όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα, καθώς και σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία καθορισμένων σημείων στάθμευσης – περίπου 70 έχουν ήδη εντοπιστεί – ώστε να πάψει το φαινόμενο των παρατημένων πατινιών που δημιουργούν αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση των δημόσιων χώρων.

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης πως επίκειται ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επίσημη έγκριση των μέτρων, ενώ προανήγγειλε αυστηρά πρόστιμα για τις εταιρείες και τους χρήστες που δεν τηρούν τους νέους κανόνες: «Η εικόνα της πόλης είναι πολύ άσχημη και προκαλεί διαρκή φθορά. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, υπήρξε αντιπαράθεση και για το θέμα της διαχείρισης του Θεάτρου Λυκαβηττού, το οποίο περνά για τον επόμενο χρόνο στη δικαιοδοσία της Τεχνόπολης. Επίσης, πυρά συγκέντρωσε η απόφαση παράτασης της λειτουργίας της γνωστής καντίνας του Λυκαβηττού χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με διαδοχικές ετήσιες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης. Αντιπολίτευση και παρατάξεις επέκριναν τόσο την έλλειψη διαφάνειας όσο και τις υψηλές τιμές που διατηρεί η συγκεκριμένη καντίνα. Τελικώς, η παράταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Exit mobile version