Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

29

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ινδία – Πακιστάν: Ο Μόντι έδωσε στον στρατό «επιχειρησιακή ελευθερία» να απαντήσει στην επίθεση στο Κασμίρ
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία – Πακιστάν: Ο Μόντι έδωσε στον στρατό «επιχειρησιακή ελευθερία» να απαντήσει στην επίθεση στο Κασμίρ

Ινδία - Πακιστάν: Η ινδική κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται μέλη του The Resistance Front

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση στο Κασμίρ μετά τη φονική επίθεση στην κοιλάδα Μπαϊσαράν, κοντά στο Παχαλγκάμ, στις 22 Απριλίου 2025, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 τουρίστες, κυρίως Ινδούς Ινδουιστές. Το αιματηρό περιστατικό έχει προκαλέσει κύμα οργής στην Ινδία και έχει εκτοξεύσει τις εντάσεις με το Πακιστάν σε επικίνδυνα επίπεδα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν πλήρη «επιχειρησιακή ελευθερία» για να αποφασίσουν οι ίδιες πώς, πότε και με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στην επίθεση. Σε συνάντηση με την ηγεσία του στρατεύματος, ο Μόντι τόνισε ότι η Ινδία είναι αποφασισμένη να «καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην τρομοκρατία», ενώ κατηγόρησε ανοιχτά το Πακιστάν ότι στηρίζει ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην επίμαχη περιοχή.

Η ινδική κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται μέλη του The Resistance Front, μιας οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της πασίγνωστης Lashkar-e-Taiba, την οποία το Νέο Δελχί καταγγέλλει επί σειρά ετών ως όργανο του πακιστανικού βαθέος κράτους. Ως πρώτο μέτρο απάντησης, η Ινδία ανακοίνωσε την αναστολή της Συνθήκης Ύδατος του Ινδού, απέλασε Πακιστανούς διπλωμάτες και προχώρησε σε κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων με το Πακιστάν. Την ίδια ώρα, οι αψιμαχίες στην οριογραμμή του Κασμίρ έχουν πολλαπλασιαστεί. Μονάδες του Ινδικού και Πακιστανικού στρατού αντάλλαξαν πυρά σε διάφορα σημεία της Γραμμής Ελέγχου (LoC), εντείνοντας τους φόβους για ευρύτερη ανάφλεξη.

Προειδοποιήσεις από το Πακιστάν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Κουάτζα Μοχάμεντ Άσιφ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και προειδοποίησε ότι «επίκειται στρατιωτική εισβολή» από την Ινδία. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει, φοβούμενο πιθανή κλιμάκωση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Η διπλωματική και στρατιωτική κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, ενόψει του ενδεχομένου να ξεσπάσει νέος ένοπλος γύρος στο αμφισβητούμενο Κασμίρ.

Ινδία εναντίον Πακιστάν: Ποιος υπερέχει στον αέρα μετά την αιματηρή επίθεση στο Κασμίρ;

Η οργή στην Ινδία δεν έχει κοπάσει, ενώ η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι εξαπολύει σειρά σκληρών μέτρων ως αντίποινα για τη φρικτή σφαγή αθώων τουριστών στο Παχαλγκάμ, στο Τζαμού και Κασμίρ. Σχεδόν όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση και εξέφρασαν αλληλεγγύη στην Ινδία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης, αν και σε ηπιότερη διατύπωση λόγω της παρέμβασης της Κίνας, στενής συμμάχου του Πακιστάν. Η οργή είναι πανεθνική και οι συνέπειες αναπόφευκτες. Το ινδικό επιτελείο ασφαλείας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις εξετάζοντας διάφορες επιλογές, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα που ενδέχεται να επιλέξει η πολιτική ηγεσία.

Η ασφάλεια στο Κασμίρ έχει ενισχυθεί δραστικά. Διεξάγονται έρευνες για ενδεχόμενα κενά πληροφοριών και όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Γίνονται ανακρίσεις σε οδηγούς αλόγων, καταστηματάρχες και ταξιδιωτικούς πράκτορες. Οι αρχές εντοπίζουν τους τοπικούς συνεργούς και υποστηρικτές των τρομοκρατών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους λεγόμενους Overground Workers (OGWs), που παρέχουν λογιστική υποστήριξη, καταφύγια και χρηματοδότηση σε αντάρτες και ένοπλες ομάδες. Πάνω από χίλιοι OGWs έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, ενώ κατοικίες γνωστών αποσχιστών και ανταρτών έχουν ισοπεδωθεί. Πόνο προκαλεί και το γεγονός ότι 26 άτομα σφαγιάστηκαν από μόλις τέσσερις τρομοκράτες, με ελάχιστη ή καθόλου αντίσταση. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι 20 θύματα υπάκουσαν άνευ όρων στις εντολές των δραστών.

Ασίμ Μουνίρ – Ο υποκινητής

Ο στρατηγός Ασίμ Μουνίρ, σε ομιλία του στο Συνέδριο Υπερπόντιων Πακιστανών στο Ισλαμαμπάντ, αναβίωσε παλιά μίση μέσω αντι-ινδουιστικής ρητορικής, επικαλούμενος τον ιδρυτή του Πακιστάν, Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, και ενθαρρύνοντας τη διαιώνιση αυτών των ιδεών στις επόμενες γενιές. Το μίσος κατά των Ινδουιστών αντανακλάται στον τρόπο εκτέλεσης της επίθεσης. Ο Μουνίρ ακολουθεί τα βήματα των στρατηγών Ζία-ουλ-Χακ και Μουσάραφ, που κυβέρνησαν με ρητορική μίσους και αντι-ινδικά συναισθήματα. Το Πακιστάν βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με τον λαό να υποφέρει, τον δημοφιλή Ιμράν Χαν στη φυλακή και τον πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ υπό την κηδεμονία του στρατού. Εμφανίζονται όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το πακιστανικό στρατιωτικό κατεστημένο υποστήριξε την επίθεση. Από την κατάργηση του άρθρου 370, το Κασμίρ γνώρισε περίοδο ειρήνης, αύξηση του τουρισμού και συμμετοχή στις εκλογές – γεγονότα που δεν βλέπει θετικά το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία δεν αποδέχεται την ενσωμάτωση του Κασμίρ στην Ινδία και επιχειρεί να την αποσταθεροποιήσει.

Η Ινδία ανέστειλε τη Συνθήκη Ύδατος του Ινδού (1960), διέκοψε το διμερές εμπόριο και έκλεισε τα σύνορα, ενώ ανέστειλε όλες τις τελετές στα συνοριακά σημεία ελέγχου. Απαγόρευσε πακιστανικά κανάλια στο YouTube και σε άλλες πλατφόρμες, ανέστειλε κάθε αθλητική συνεργασία και ακύρωσε τις ειδικές θεωρήσεις SVES για Πακιστανούς πολίτες. Οι στρατιωτικοί ακόλουθοι του Πακιστάν στην πρεσβεία στο Νέο Δελχί κηρύχθηκαν persona non grata, ενώ η Ινδία απέσυρε αντίστοιχα τους δικούς της από την Ισλαμαμπάντ. Τα διπλωματικά αποσπάσματα μειώνονται από 55 σε 30 άτομα μέχρι την 1η Μαΐου. Παράλληλα, εξετάζεται η υποστήριξη αποσχιστικών κινημάτων στο Πακιστάν, όπως στη Βαλουχιστάν, το Σιντ και το Πακιστανικά Κατεχόμενο Κασμίρ.

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε μέγιστη επιφυλακή. Έχει ξεκινήσει η επιχείρηση «Tikka», ενώ έχουν ήδη εξουδετερωθεί κάποιοι τρομοκράτες. Η Ινδία μπορεί να εξαπολύσει μαζικά πλήγματα με πυροβολικό ή αεροπορία, ιδιαίτερα κατά τρομοκρατικών στρατοπέδων.

Πλεονέκτημα της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) διαθέτει περίπου 31 μοίρες μαχητικών έναντι 18 της πακιστανικής (PAF). Η Ινδία έχει στη διάθεσή της αεροσκάφη Su-30MKI, Rafale, Mirage 2000 και MiG-29, με σημαντικό πλεονέκτημα σε αριθμούς και τεχνολογία. Τα Rafale φέρουν πυραύλους Scalp-EG (550 χλμ) και Meteor (150–200 χλμ), προσφέροντας μεγάλο πλεονέκτημα σε αερομαχίες. Η Ινδία έχει επίσης σημαντικό απόθεμα πυραύλων BrahMos (450–800 χλμ), Spice 2000, και Crystal Maze 2, έναντι μικρότερης εμβέλειας πυραυλικών δυνατοτήτων του Πακιστάν. Η Ινδία διαθέτει περισσότερα αεροδρόμια και ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας όπως S-400, Barak MR-SAM και Akash, σε αντίθεση με τα περιορισμένα συστήματα του Πακιστάν. Η Ινδία υπερτερεί σε αριθμό αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης (AEW&C), δεξαμενόπλοιων ανεφοδιασμού, δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και UAVs, σε σχέση με το Πακιστάν.

Παρόλο που ένα πλήρους κλίμακας πόλεμος μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων δεν είναι επιθυμητός, η Ινδία φαίνεται να διαθέτει καθαρό πλεονέκτημα στον αέρα και σε συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες. Η Ινδία πρέπει να κλείσει κάθε δίοδο υποστήριξης της τρομοκρατίας από το Πακιστάν και να διατηρήσει την πίεση σε όλα τα επίπεδα – στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις