Κατερίνα Παπουτσάκη: Στα δικαστήρια με τον πρώην σύζυγό της, Παναγιώτη Πιλαφά -Τι συνέβη
Με μία ξεκάθαρη και αιχμηρή δήλωση, που εκδόθηκε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Αλέξανδρου Μίντζια, η Κατερίνα Παπουτσάκη τοποθετήθηκε δημόσια για πρώτη φορά σχετικά με την εκδίκαση αίτησης του εν διαστάσει συζύγου της, Παναγιώτη Πιλαφά, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με αντικείμενο την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους. Η γνωστή ηθοποιός καταγγέλλει ότι ουδέποτε είχε επίσημη ενημέρωση για τη δικαστική διαδικασία, καθώς –όπως επισημαίνει– η σχετική κλήτευση απεστάλη σε λανθασμένη και άγνωστη σε εκείνη διεύθυνση, με αποτέλεσμα να απουσιάζει αναγκαστικά από τη συνεδρίαση. Η ίδια υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, διατηρεί την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της – κάτι που, όπως δηλώνει, βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση των συνθηκών ανατροφής τους και της προσωπικότητας και των δύο γονέων. Στο ίδιο πνεύμα, ζητά από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την ευαίσθητη φύση της υπόθεσης και –κυρίως– την ιδιωτική ζωή των παιδιών της.
Αναλυτικά η δήλωσή της:
«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα στον Τύπο πως συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση του εν διαστάσει συζύγου μου, που αφορά στην επιμέλεια των παιδιών μας. Μετά από άμεση διερεύνηση μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου μου, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε η αίτηση στη σταθερή, επί σειρά ετών γνωστή κατοικία μου. Αντίθετα, επεδόθη σε άγνωστη προς εμένα διεύθυνση, γεγονός που εμπόδισε την παρουσία μου στη διαδικασία. Είναι αυτονόητο πως κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι που δεν του έχει γνωστοποιηθεί. Επιπλέον, πληροφορήθηκα ότι ο νυν νομικός εκπρόσωπος του εν διαστάσει συζύγου μου προέβη σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση, παρουσιάζοντας ελλιπή και μονομερή δεδομένα.
Από την πρώτη στιγμή που έγινα μητέρα, μοναδική μου προτεραιότητα υπήρξε η ψυχική και σωματική ασφάλεια των παιδιών μου. Δεν προτίθεμαι να εισέλθω σε λεπτομέρειες που αφορούν την προσωπική μας υπόθεση, πέραν της επισήμανσης ότι η επιμέλεια των παιδιών μου έχει ανατεθεί αποκλειστικά σε εμένα, τόσο de facto όσο και δικαστικά, βάσει σοβαρών λόγων και μετά από διεξοδική κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών. Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, που απέρριψε την αίτηση του πρώην συζύγου μου, αποδεικνύει ότι το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του όλα τα κρίσιμα στοιχεία. Αισθάνομαι υποχρεωμένη να εκδώσω την παρούσα δήλωση, καθώς από το πρωί δέχομαι συνεχή αιτήματα από δημοσιογράφους για τοποθέτηση. Δεν επιθυμώ, όμως, να καταστήσω τα παιδιά μου μέρος ενός δημοσίου διαλόγου, ούτε να επιτρέψω να γίνουν αντικείμενο τηλεοπτικής ή διαδικτυακής έκθεσης.
Για τον λόγο αυτό, καλώ όλους να απόσχουν από οποιαδήποτε αναφορά στα ανήλικα παιδιά μου, όπως και σε λεπτομέρειες της προσωπικής διαμάχης με τον πατέρα τους. Δεν έχω τοποθετηθεί ποτέ δημοσίως επί του θέματος, παρά μόνο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Καλώ, λοιπόν, όσους διαμορφώνουν ή αναπαράγουν τη δημόσια εικόνα της υπόθεσης, να αντιληφθούν τι σημαίνει για μια μητέρα να αναγκάζεται να εξηγεί στα παιδιά της τα σχόλια που δέχονται – συχνά από αγνώστους ή από φίλους τους. Να τα καθησυχάζει και να τα προστατεύει από έναν κόσμο που δεν επέλεξαν να εκτεθούν».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Παναγιώτης Πιλαφάς, οι οποίοι χώρισαν τον Νοέμβριο του 2022 έπειτα από δέκα χρόνια γάμου, έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Μάξιμο και τον Κίμωνα. Μετά την έκδοση του διαζυγίου, η αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών ανατέθηκε στη μητέρα, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– ο Παναγιώτης Πιλαφάς δεν παρέστη στη σχετική ακροαματική διαδικασία. Πρόσφατα, ο επιχειρηματίας προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη, αιτούμενος τη συνεπιμέλεια, προκειμένου να έχει ενεργότερο ρόλο στη ζωή των παιδιών του. Ο νομικός εκπρόσωπος του Παναγιώτη Πιλαφά, Νικόλαος Λιμπάντσης, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στην εκπομπή «Πρωινό» την Πέμπτη 25 Απριλίου, δήλωσε πως η αρχική απόφαση για την αποκλειστική επιμέλεια ελήφθη ερήμην του πελάτη του. Όπως υποστήριξε, το αίτημα για συνεπιμέλεια βασίζεται στην ανάγκη να περνούν τα παιδιά περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους, επισημαίνοντας πως η παρουσία και των δύο γονέων είναι καθοριστική για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των ανηλίκων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η σχέση του πρώην ζευγαριού είναι πλέον αυστηρά τυπική και περιορίζεται σε ζητήματα που άπτονται των παιδιών.
