Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

26

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζελένσκι: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία» – Απάντηση σε Τραμπ για τα ειρηνευτικά σχέδια
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία» – Απάντηση σε Τραμπ για τα ειρηνευτικά σχέδια

Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανοίγουν πλέον όλα τα χαρτιά τους με φόντο το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον που ζητά την ουκρανική πλευρά επώδυνες παραχωρήσεις

Αμετακίνητος στη διεκδίκηση όλων των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014 εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κριμαία «θα παραμείνει με τη Ρωσία». «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: μόνο ο λαός της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά», τόνισε ο Ζελένσκι από το Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα της Ουκρανίας θεωρεί όλα τα κατεχόμενα εδάφη ως ουκρανικό έδαφος. Οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας ήρθαν ως άμεση απάντηση στις συνεντεύξεις του Τραμπ στο περιοδικό TIME, όπου ο Αμερικανός ηγέτης όχι μόνο επέρριψε την ευθύνη για την έναρξη του πολέμου στο Κίεβο, επικαλούμενος τη συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και προανήγγειλε ειρηνευτικά σχέδια που περιλαμβάνουν την παραχώρηση του 20% των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ουάσινγκτον έχει διαμορφώσει ένα σχέδιο-πλαίσιο για την επίτευξη εκεχειρίας και ειρηνευτικής συμφωνίας, με βασικά σημεία:

  • Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων.

  • Παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία από ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη.

  • Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

  • Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de jure την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και de facto τον ρωσικό έλεγχο στο Λουγκάνσκ, στη Χερσώνα, στο Ντόνετσκ και στη Ζαπορίζια.

  • Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο συγκεκριμένων στρατηγικών σημείων όπως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια και το φράγμα Καχόβκα.

  • Προβλέπεται πλήρης οικονομική αποζημίωση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας σε ενέργεια και άλλους τομείς.

Ωστόσο, Κίεβο και Ευρωπαίοι σύμμαχοι απάντησαν με αντιπροτάσεις, ζητώντας:

  • Πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τα εδαφικά ζητήματα.

  • Άμεση επιστροφή των εκτοπισμένων Ουκρανών και των αιχμαλώτων πολέμου.

  • Ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας χωρίς περιορισμούς στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

  • Οι διαπραγματεύσεις για τα εδάφη να ξεκινήσουν μετά την παγίωση της κατάπαυσης του πυρός.

  • Οικονομική αποκατάσταση της Ουκρανίας, με δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την αποζημίωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει πως, εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν σύντομα, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις. Παρά τα πρώτα δειλά σημάδια διάθεσης για συνομιλίες από ρωσικής πλευράς, το χάσμα παραμένει βαθύ. Η τελευταία φορά που Ρωσία και Ουκρανία συνομίλησαν ήταν στις αρχές του πολέμου, το 2022, χωρίς αποτέλεσμα. Έκτοτε, ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει οποιαδήποτε άμεση επαφή με τον Πούτιν, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πρόσφατα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη «για κάθε μορφής συνομιλίες» υπό την προϋπόθεση πλήρους εκεχειρίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι, πάντως, εκφράζουν σκεπτικισμό, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως θέαμα» και απαιτούν χειροπιαστές αποδείξεις για τη ρωσική πρόθεση ειρήνευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις