Σφοδρές αντιδράσεις από ΜΚΟ και νομικούς κύκλους
Έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να επιτρέψει την επιστροφή αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το σύνολο σχεδόν του γερμανικού Τύπου αναδεικνύει το θέμα, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η απόφαση ενόψει της αναδιάρθρωσης του μεταναστευτικού πλαισίου στο Βερολίνο. Η εφημερίδα die Welt μεταφέρει το σκεπτικό του δικαστηρίου, που κρίνει πως η απέλαση άγαμων, υγιών και ικανών προς εργασία ατόμων στην Ελλάδα είναι θεμιτή, παρά τις ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα υποδοχής. «Δεν είναι πολλά – ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι – αλλά είναι αρκετά», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων δικαστής Ρόμπερτ Κέλερ, προσθέτοντας πως οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα δεν παραβιάζουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η υπόθεση αφορά δύο πρόσφυγες, έναν απάτριδο από τη Λωρίδα της Γάζας και έναν Σομαλό, οι οποίοι είχαν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και αργότερα υπέβαλαν νέο αίτημα ασύλου στη Γερμανία. Τα αιτήματά τους είχαν απορριφθεί, τόσο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF), όσο και από κατώτερα διοικητικά δικαστήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει την οργή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικών κύκλων. Η εφημερίδα taz κάνει λόγο για «καφκικές καταστάσεις» στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς η πρόσβαση των αναγνωρισμένων προσφύγων σε εργασία, στέγη και κοινωνικές παροχές εξαρτάται από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που λειτουργούν με παραδοξότητες.
Ο δικηγόρος ενός 32χρονου Σομαλού, που ζει στη Γερμανία από το 2019, υποστήριξε πως εάν επιστρέψει στην Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση ούτε στο πρόγραμμα επανένταξης Helios+, καθώς ο δικαιούχος πρέπει να μην έχει φύγει από τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα, σημείωσε πως η έκδοση ΑΦΜ – απαραίτητη για εργασία – προϋποθέτει ύπαρξη εργοδότη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αδυναμίας ένταξης.
Bild: «Ώρα για μαζικές απελάσεις;»
Η Bild Zeitung υποδέχθηκε την απόφαση με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, γράφοντας: «Ώρα για μαζικές απελάσεις στην Ελλάδα;». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Χανς-Έκχαρντ Ζόμμερ, δήλωσε πως η απόφαση θα εφαρμοστεί άμεσα και πως η BAMF θα απορρίπτει εφεξής ως «μη αποδεκτές» τις αιτήσεις ασύλου από αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, για να σταλεί σαφές μήνυμα αποτροπής νέων μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με την BAMF, μόνο το 2024, 25.112 πρόσφυγες, που είχαν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, υπέβαλαν εκ νέου αίτηση ασύλου στη Γερμανία.
Pro Asyl: «Ακατανόητη απόφαση»
Η ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl χαρακτήρισε την απόφαση ως «ακατανόητη», προαναγγέλλοντας νέες νομικές κινήσεις σε συνεργασία με την ελληνική Refugee Support Aegean. Όπως αναφέρει η οργάνωση, η τεκμηρίωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ώστε να στηριχθούν νέες αγωγές και να επανεκτιμηθεί νομικά η πρακτική των απελάσεων. Παρά τις διαφορετικές νομικές εκτιμήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο κατέστησε σαφές πως, εφόσον οι βασικές ανάγκες επιβίωσης καλύπτονται, δεν στοιχειοθετείται παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, καθώς η απόφαση αυτή θεωρείται από πολλούς στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ως κρίσιμο βήμα για την εφαρμογή ενός αυστηρότερου μεταναστευτικού πλαισίου, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών
