Δασμοί Τραμπ: «Είναι καταστροφή»
Αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές εντός και εκτός ΗΠΑ από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, με τις διεθνείς αγορές να αντιδρούν έντονα στις νέες επιβαρύνσεις επί των εισαγωγών. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε επιβολή γενικού δασμού 10% σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, εξαιρώντας μόνο τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ παράλληλα παρουσίασε ακόμα υψηλότερους δασμούς για δεκάδες χώρες-κλειδιά, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η είδηση προκάλεσε αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον S&P 500, που επιτρέπουν συναλλαγές εκτός ωραρίου, έπεσαν πάνω από 3%, ενώ στην Ασία οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν σημαντικά – πάνω από 3% στην Ιαπωνία, σχεδόν 2% στο Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα.
Δασμοί-σοκ: Έως και 34% στην Κίνα, 24% στην Ιαπωνία
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, καθώς και επιπρόσθετα τέλη για συγκεκριμένες χώρες:
-
34% σε κινεζικά προϊόντα,
-
20% για την Ευρωπαϊκή Ένωση,
-
24% για ιαπωνικά προϊόντα,
παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα δασμό 20% για την Κίνα.
Αναλυτές: «Ανεξήγητοι και επικίνδυνοι οι αριθμοί»
Ο Πίτερ Τσίρ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Academy Securities, χαρακτήρισε τους αριθμούς “σοκαριστικά υψηλούς και ακατανόητους”, προσθέτοντας:«Πρόκειται για καταστροφή». Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να υπολόγισε τους δασμούς λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως “νομισματική χειραγώγηση” ή και φορολογικές στρεβλώσεις, κάτι που έχει προκαλέσει περαιτέρω αμφισβήτηση για τη μεθοδολογία της. Ο Άντριου Μπρένερ, της National Alliance Securities, δήλωσε: «Ο Τραμπ ανοίγει εμπορικό πόλεμο με τις χώρες αυτές. Είναι εξωφρενικό. Δείχνει πλήρη άγνοια για το τι προκαλεί στις άλλες οικονομίες – και κατ’ επέκταση, στις ίδιες τις ΗΠΑ».
Οι διεθνείς αγορές ήταν ήδη ασταθείς το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τις αντικρουόμενες δηλώσεις του Τραμπ για τους δασμούς. Στην Ασία, η Ιαπωνία ήδη από τη Δευτέρα είχε εισέλθει σε φάση διόρθωσης, ενώ η νέα επιβάρυνση 24% στα ιαπωνικά προϊόντα αιφνιδίασε ακόμα και τους πιο έμπειρους αναλυτές στο Τόκιο. Σημειώνεται ότι ο μέσος δασμός της Ιαπωνίας για μη γεωργικά προϊόντα είναι μόλις 2,4%, ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Η αβεβαιότητα έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους επενδυτές να προβλέψουν τις επιπτώσεις σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομία. «Αυτό είναι το “tariff-palooza”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Γκονσάλβες της MUFG Securities, προσθέτοντας: «Έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στην ψυχολογία των αγορών. Όλο αυτό είναι σκόπιμο – γίνεται για να μην μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα ακολουθήσει».
-
Ο S&P 500 υποχώρησε 7,7% από το υψηλό του Φεβρουαρίου.
-
Ο Nasdaq, «φορτωμένος» με τεχνολογικές μετοχές που δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 13% από τον Δεκέμβριο.
-
Ο δείκτης Russell 2000 – που αντανακλά περισσότερο τις αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις – έχει χάσει πάνω από 16% από το υψηλό του Νοεμβρίου.
Στην Ασία, οι μετοχές μεγάλων εταιρειών όπως οι Honda, Toyota και Samsung υποχώρησαν αισθητά. Η Nikkei 225 της Ιαπωνίας είναι ήδη κάτω κατά 11% μέσα στο 2025, με το ισχυρό γεν και την αποδυνάμωση του δολαρίου να διαβρώνουν τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγικών εταιρειών. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κατά 19% το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1986 – ένδειξη του φόβου των επενδυτών και της αναζήτησης ασφαλούς καταφυγίου. Παρά την ελπίδα ορισμένων επενδυτών ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ θα έφερναν σταθερότητα, λίγοι πίστευαν ότι η “ταρίφα” του Τραμπ θα ήταν το τέλος της αστάθειας. Η Μάντι Σου, επικεφαλής ανάλυσης παραγώγων στην Cboe Global Markets, σχολίασε: «Οι επενδυτές δεν βλέπουν πια τους δασμούς ως μεμονωμένο ρίσκο, αλλά ως σταθερό, διαρκές κίνδυνο. Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, λόγω της εμπορικής αβεβαιότητας και των ανησυχιών για την ανάπτυξη».
